Naslovna Poljoprivreda Đurica Kašikić, uzgajivač lubenica: „Svake godine polazim u prvi razred“

Đurica Kašikić, uzgajivač lubenica: „Svake godine polazim u prvi razred“

157
0

Kvalitetna lubenica zahteva posvećenost, rad i trud. „Bolja zemlja“, upravo u potrazi za idealnom lubenicom, se zaputila u Banatski Brestovac. Tamo nas je sačekao Đurica Kašikić, poljoprivredni proizvođač koji se već dugi niz godina bavi voćem i povrćem, pre svega bostanom.

Kako je Kašikić naglasio, ovih par godina lubenica dolazi znatno ranije nego inače. U njegovo vreme, priseća se naš domaćin, pre avgusta nisu stizale domaće sorte. Danas već krajem juna, odnosno početkom jula, kreću da se skidaju prvi plodovi – što je odlično za promet.

Izvor: Bolja zemlja

A kad smo kod prometa, naš Srđan je pitao Đuricu kako ide zarada od ovog slatkog povrća. Kašikić je ponosno istakao da sve svoje prinose rasproda, ali da to radi samostalno. Ranije je, kako ističe, prodavao naveliko, ali mu se nije isplatilo.

Proizvodnja lubenice se obavlja na tek 50 ari zemljišta u ataru Kašikića. Kako navodi, to mu je i više nego dovoljno. Manjak radnika i obaveze ga sprečavaju da poveća proizvodnju, ali i sa ovim zasadima, Kašikić uspeva da proizvede i rasproda oko 1800 kg kvalitetnih plodova.

Izvor: Bolja zemlja

Domaće sorte lubenica – ali i par „stranaca“

U ataru Kašikića može se naći različite sorte lubenica, kao što su „fantazija“, „aksent“ i njemu draga „red star“. Međutim, kako navodi, tu je i turska sorta „kandemir“, poznata po tome što ne kopni toliko brzo koliko neke druge popularne sorte. Zanimljivo je navesti da je Kašikić proizvodio i lubenicu koja uspeva u zimskom periodu, u zatvorenom prostoru. Dotične sorte, navodi on, su odlične za taj period, ali zato nikako ne uspevaju tokom leta.

Prema njegovim izjavama, najteža lubenica koju je do sada proizveo je imala 21 kilogram. Naravno, on apostrofira da ne uzgaja takmičarske sorte, ali da se dešava da ima jako velike plodove. Kao kuriozitet, naveo je da je jednoj mušteriji bukvalno prodavao lubenicu na „osmine“, zbog veličine dotične!

Izvor: Bolja zemlja

Vrane najveće štetočine

Zaštita je ključ kod svake kulture, i lubenica tu ne odudara. Njeni najveći neprijatelji, kako ističe Kašikić, su vrane, zečevi i krtice. On je problem sa krticama rešio korišćenjem fostoksin tabletama. „Samo ubacite tabletu u krtičnjak, zapušite ga novinom, i onda ona otpušta te gasove koji ubijaju krtice“, naglašava Kašikić. Naravno, populacija krtica nije skroz uklonjena, kako on navodi, i redovno se pomera, ali je zasigurno smanjena na neverovatnih 10%.

Glede vrana i drugih površinskih štetočina, Kašikić ističe da je strašilo, u kombinaciji sa zvučnikom, najbolja odbrana. Buka rasteruje ptice, a nije zgoreg nabaviti ni psa koji bi ih najurio. Dakako da su i gljive i insekti problem, ali uz propisnu zaštitu, navodi Kašikić, sve se rešava. I naravno, svake godine treba pristupiti drugačije, ili zbog promene klime ili zbog napretka u tehnologiji uzgoja.

Izvor: Bolja zemlja

Zvanični YouTube kanal „Bolje zemlje“ trenutno sadrži prilog sa našim domaćinom iz Banatskog Brestovca. Ukoliko želite da saznate nešto više o uzgoju lubenica, odnosu lubenice i kukuruza, kao i pravilnom poštovanju plodoreda, zapratite nas i pogledajte šta Đurica Kašikić još ima da doda.