Naslovna Poljoprivreda Dobre i loše vesti: Afrička kuga svinja na Zapadu Srbije, SPIT u...

Dobre i loše vesti: Afrička kuga svinja na Zapadu Srbije, SPIT u Kaću

122
0

Da li afrička kuga svinja stvara nova žarišta i gde se širi? Kako će proći najnoviji SPIT u Kaću? Saznajmo u novim vestima za prvi petak jula meseca.

Photo by Matthieu Pétiard on Unsplash

Afrička kuga svinja zahvata Valjevo sve više

U valjevskim i mioničkim selima došlo je do ubrzanog širenja virusa afričke kuge svinja. Tokom maja i juna, 19 sela su proglašena zaraženim područjima od strane Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Virus afričke kuge svinja je potvrđen u selima na području Valjeva: Osladić, Lukavac, Beomužević, Dupljaj, Kozličić, Klanica, Popučke, Loznica, Gornja Bukovica, Rabas, Lelić i Miličinica. U opštini Mionica, virus je pronađen na farmama u Brežđu, Paštriću, Struganiku, Ključu, Popadiću, Gornjem Lajkovcu i selu Mionica.

Photo by Diego San on Unsplash

Masovno širenje ove izuzetno zarazne bolesti, za koju ne postoji lek ni vakcina, dogodilo se tokom juna. To potvrđuje i činjenica da je Uprava za veterinu izdala 17 rešenja o proglašenju zaraženih područja, većinom u selima oko Valjeva, dok je selo Popadić kod Mionice po drugi put proglašeno zaraženim područjem u kratkom periodu. Prisustvo virusa afričke kuge svinja na teritoriji Kolubarskog okruga prvi put je registrovano u januaru ove godine kod domaćih svinja na farmi u selu Babajić kod Ljiga.

Najnoviji SPIT obećava

Ovogodišnji, 19. SPIT, koji organizuje Udruženje poljoprivrednika Klub 100 Plus uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, održaće se 13. jula u Kaću, na parceli uz put Novi Sad-Zrenjanin.

Izvor: www.sombor.rs

Ova manifestacija, posvećena poljoprivredi, industriji i trgovini, jedinstvena je u Vojvodini i tradicionalno se održava nakon završetka žetve pšenice. Okuplja brojne poljoprivrednike, trgovce poljoprivrednim mašinama, kao i predstavnike drugih kompanija iz sveta poljoprivrede.

Posebnu pažnju posetilaca uvek privlači poljoprivredna mehanizacija, gde imaju priliku da se na licu mesta upoznaju sa asortimanima rezervnih delova, uljima i mazivima, pesticidima, mineralnim đubrivima, semenima, kao i sa ponudama banaka i osiguravajućih kuća. Iz Udruženja poljoprivrednika Klub 100 Plus navode da se očekuje prikazivanje oko 30 mašina.

Izvori: AgroFin, Patak.co.rs