Naslovna Blog Domaći kozji sir iz Crnča

Domaći kozji sir iz Crnča

117
0

Jelena Paunković, diplomirana ekonomistkinja po struci, preselila se pre 8 godina u selo Crnče gde proizvodi domaći kozji sir, kačkavalj i parmezan.

Kako navodi Paunković, podsticaj za promenu profesije je dobila od rođenog oca. Poput nje, i on se preselio na selo nakon četiri decenije života u gradu i počeo da se bavi poljoprivredom. Paunković je svoje prvo stado kupila 2015. godine. „Čitala sam raznu literaturu, pratila druge kozare, pravila greške i učila na njima. I danas, posle toliko vremena, mogu reći da i dalje učim,“ ističe Paunković. U početku, kako navodi, je ručno muzla koze i imala problema oko jarenja, davanja injekcija i đubrenja boravišnog objekta koza. „Ono što je sve te stvari učinilo prihvatljivim je ljubav prema životinjama. Bude toliko veselih momenata sa jarićima, zabave sa kozama kada ih vodimo u pašu, maženja sa njima.. Prvenstvo čovek treba to da voli,“ ističe ona.

YouTube Screenshot
Izvor: Moja Zivotna Prica Luna

Kozji sir Paunkovića se prodaje i u inostranstvu

Trenutno porodica Paunković ima 25 grla. Cilj im je, kako ističe bivša ekonomistkinja, da imaju dobre mlečne koze koje bi omogućile kontinuirani kvalitet proizvoda. „Naš asortiman proizvoda sadrži kozje mleko i surutku, mladi i stari beli sir, dimljeni kačkavalj i parmezan, kao i urdu, koja se od skoro proizvodi. Ranije sam pravila i kozji krem i feta sir, ali nije postojala zainteresovanost za kupovinu. Imamo želju da proširimo paletu proizvoda sa kozjim kobasicama i kozjim pečenjem,“ dodaje Paunković.

Po njenim rečima, porodica prodaje sir i ostale proizvode na sopstvenoj farmi i unutar Jagodine, čijoj opštini Crnče pripada i odakle je naša sagovornica rodom. Tvrdi da imaju kupce širom Srbije koji dolaze kod njih, kao i da nemaju potrebe da izlaze na pijacu. „Mnogo puta se dešavalo da za nas ne ostane nijedno parče sira da pojedemo. Neke mušterije kupuju zbog zdravlja, neke jer uživaju u tim ukusima, a mnogi nose i svojoj familiji i prijateljima. Na primer, naš dimljeni kozji kačkavalj je putovao u Švajcarsku, Bugarsku, Hrvatsku, Ameriku,“ naglašava Paunković u izjavi.

Image by prostooleh on Freepik

Porodični posao

U početku je posao radila zajedno s ocem, dok danas čitav proces vode ona i njen suprug Aleksandar. „Kozarstvom se bavim gotovo osam godina. U početku, dok sam sve još učila i pronalazila mušterije, zarada je bila slaba. Kako se posao razvijao, asortiman proizvoda širio i broj mušterija rastao, tako se i zarada povećavala,“ ističe ona.

Tvrdi da se od kozarstva može pristojno živeti, uz upozorenje da se potencijalni poljoprivrednik od ovog posla „neće obogatiti“. Apostrofira da je mesečna zarada od 1.000 evra uzgojem samo 10 koza „fantazija“. Svakako, potencijalnim kozarima je poručila da budu uporni, da održe kvalitet proizvoda, te da dostignu do nivoa gde mogu da plaćaju sopstvene radnike. Pre svega, zaključuje Paunković, treba da se potrude da ostanu na dobrom glasu.

Izvor: Blic

Prethodni tekstSporazum za početak IPARD III čeka usvajanje
Sledeći tekstPrioritet otkupa pšenice mestima zahvaćenim nepogodama