Naslovna Blog Domaćinstvo Danilović: „na selu smo zato što želimo“

Domaćinstvo Danilović: „na selu smo zato što želimo“

60
0

Domaćinstvo Danilović, koje se nalazi u selu Klokočevac blizu Majdanpeka, ističe se kao jedno od najuspešnijih u ovom području. Osim što se bave poljoprivredom i stočarstvom, oni su jedini u okolini koji poseduju otkupnu stanicu za mleko.

Baka Slobodanka Danilović (67) je temelj ove porodice, posebno od kada se njen muž Miodrag razboleo. Međutim, uz nju su i unuk Damir (23) i unuka Maja (24), koji tvrde da nikada ne bi zamenili život na selu za gužvu grada. „Odrasla sam na selu i nikad ne bih otišla u grad. Život na selu nije lak. Ima jako puno posla ali ako se dobro organizuješ sve se stigne. Ništa nam nije lepše nego kad svoju decu podižemo na proizvodima koje sami proizvedimo.,“ navodi ona.

Laktacija kod krava
Lučenje mleka kod krava

Porodica Danilović složna u svemu – pa i proizvodnji

Naša deca uvek imaju sveže mleko, meso, jaja, povrće, voće – sve što im je potrebno. Suprug i ja ne bismo uspeli u tome da nije bake. Ona je srce i duša svega, i mi je sledimo u svemu, spremni da joj priskočimo u pomoć kad god je to potrebno. Kod nas nema podele na muške i ženske poslove. Kada sam ja s njom u štali, Damir čuva decu, a kada on obavlja teže poslove, ja sam sa decom ili u kuhinji, ali uvek je i baka tu da se brine o deci.

„Zajedno smo u bašti oko plastenika, poljoprivrede i svih poslova koje zahteva život na selu. Ona stiže sve. Deda se oporavlja, ali svaki njegov savet se posluša i poštuje. Do skora je on bio uz babu pokretač našeg domaćinstva“,  kaže Maja Danilović, koja sa suprugom nikada nije ni razmišljala o tome da se presele u grad. „Na selu ljudi ne znaju za odmor. Ustaje se u osvit zore i valja najpre stoka da se podmiri pa sve ostalo,“ dodaje zdušno Slobodanka.

Pravilnik za mleko i mlekare
foto: shutterstock.com

Kako naglašava, obožava život na selu i ništa joj ne pada teško od posla. „Trenutno imamo 12 junica, jednog bika, devet teladi, stado ovaca, krmače prasilje, živinu. Ustajem jako rano jer muža je dva puta dnevno, ujutru i uveče. Već deset godina jedini u ovom kraju sarađujemo sa ,,Imlekom“. Jedini imamo registrovanu otkupnu stanicu mleka i već oko osam mora biti sve sređeno, mleko u laktofrizu koje čeka na otkup. Ne mogu da se požalim, deca pomažu ali moje želje su da se naš stočni fond proširi kao što je bilo do pre godinu dana,“ veli ona.

Izvor: Telegraf