Naslovna Vesti Drevni način lova-sokolarstvo

Drevni način lova-sokolarstvo

526
0

Sokolarstvo ima bogatu istoriju i tradiciju, a zapisi govore da je ovaj drevni način lova star i oko 5000 godina. Gosti Bolje zemlje bili su Radan Bulatović, sokolar, i njegov „pričljivi“ prijatelj, „Harisov“ jastreb. Radan se bavi dresurom i saradnjom čoveka i ptice.

Jastreb pomaže u lovu na fazane, patke, golubove, vrane, svrake i slične štetočine. Bezopasan je za ljude, osim u trenucima kada bi čovek pokušao da ga ugrozi na neki način. Zvonce koje svaki jastreb ima na sebi pomaže sokolaru da lakše locira svog jastreba u trenucima kada ne može da ga vidi. Jastreb je, za razliku od sokola, ptica niskog leta. Ima široka krila, koja mu pomažu da spretno leti kroz šumu i rastinje. Naučeni su da se vraćaju na sokolarevu ruku, gde ih čeka siguran zalogaj i polazište koje im pruža priliku da opet love sa te iste ruke. U trenutku lova, kada ptica dođe do plena, sokolar treba da dotrči do ptice i pomogne joj.

Lov je obavezan deo života svakog jastreba i potrebno ga je često praktikovati, jer je to osnovna potreba ptica grabljivica.

Jedna od tehnika biološke zaštite, kao delatnosti koja se bavi zaštitom useva od različitih ptica, upravo je i sokolarstvo. Kako je naš gost objasnio, ptice se manje plaše veštačkih stvari koje je čovek postavio da ih uplaši i otera sa svojih useva, jer se posle nekog vremena naviknu na iste. Sa druge strane, ptice imaju urođeni strah od ptica grabljivica, pa je tako ova tehnika mnogo bolja za zaštitu imanja.

Jedan od primera koji je Radan pomenuo ticao se voćarstva i perioda kada višnje postaju zrele. U tim danima, ogroman broj ptica dolazi u voćnjake, pa je tada potrebno da se svaki dan sprovodi zaštita kako bi se ptice oterale sa ovih prostora. Jedna sezona ovakve zaštite garantuje da će dogodine biti manje ptica.