Naslovna Poljoprivreda Drugi festival bobičastog voća u Beogradu

Drugi festival bobičastog voća u Beogradu

122
0

U petak i subotu, 22. i 23. septembra, održava se drugi po redu festival bobičastog voća „Belgrade Berry Festival“. Organizator festivala je i ove godine Privredna komora Srbije, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović dao je izjavu povodom održavanja festivala. Istakao je da su ciljevi „Belgrade Berry Festivala“ podsticanje potrošnje bobičastog voća i isticanja značaja tog podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu. „Kao suorganizatori učestvujemo u okupljanju svih koji učestvuju u proizvodnji, preradi i distribuciji jagodastog voća, po kojem je Srbija poznata u svetu,“ naglasio je on.

Foto: Pixabay

Raspored festivala bobičastog voća

U toku dva dana trajanja „Belgrade Berry Festivala“ planirano je više različitih aktivnosti. Prvi dan festivala će biti u prostorijama PKS, u Resavskoj 15. Posetioci će moći da prate edukativne radionice na temu održive proizvodnje i tržišta uz učešće brojnih eksperata iz oblasti marketinga, tržišta, inovacija i proizvodnje jagodastog voća. Jovanović je najavio da će biti predstavljen i novi bilten koji će biti posvećen jagodama, malinama, kupinama, borovnicama i drugim bobicama. „Ispostavilo se da je transfer znanja neophodan za ljude uključene u poslove vezane za ovo voće a bilten će sadržavati informacije o znanjima i inovacijama i biće kanal komunikacije za sve koji su zainteresovani,“ izjavio je savetnik PKS-a.

Drugog dana festival će biti na platou iza Beogradske zadruge. Biće posvećen degustaciji proizvoda od jagode, maline, kupine, borovnice i drugih bobica kao i nastupima benda Jovana Maljokovića i Maline.

Kako do savrsene jagode
Fotografija: screenshot iz emisije Bolja zemlja

Predstavnica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Zagorka Marković je izjavila da je njena organizacija srećna što uz PKS može, putem ove manifestacije, da podržava ovaj sektor poljoprivrede. I ona i Jovanović tvrde da je uzgoj bobičastog voća od ključnog značaja za domaći agrar. Zbog toga GIZ, kako Marković podseća, već više od deceniju podržava razvoj ove proizvodne delatnosti.

„Bobičasto i jagodasto voće, odnosno malina, kupina, borovnica i jagoda se izvoze u Nemačku u smrznutom obliku,“ istakla je ona. „I nalaze se gotovo u svakom voćnom jogurtu koji konzumiraju nemački potrošači. Prema statističkim podacima iz 2021. godine 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća iz Srbije izvezeno je baš u Nemačku i vredelo je 18,25 miliona evra.“

Foto: Pixabay

Bobičasto voće u Srbiji

Govoreći o tržištu bobičastog voća u Srbiji, Jovanović je istakao da se 90% izvozi. Prednjači malina, što dovodi do toga da od 100.000 tona dotične kulture samo 1% završi na domaćem tržištu. Prema njegovoj proceni, cene bobičastog voća – malina, jagoda, borovnica i kupina, nisu glavni problem u proizvodnji. Uprkos povremenom rastu zbog kriza, one dugoročno ostaju stabilne. Najpotrebnije je, ističe on, raditi na razvoju marketinga i održanju kvaliteta ne bi li domaći proizvođači mogli da zadrže svoju poziciju na tržištu.

Izvori: Politika, E-kapija

Prethodni tekstKamenovo, selo pčelara
Sledeći tekstKalajdžić: Pala cena suncokreta, ulje preskupo