Naslovna Poljoprivreda Država paorima dala maksimum, naglašavaju stručnjaci

Država paorima dala maksimum, naglašavaju stručnjaci

129
0

Kako se navodi u izveštaju RTV-a, stručnjaci kažu da je u ovom trenutku maksimalno što je država mogla da da paorima – dala. Razgovori između Vlade Republike Srbije i poljoprivrednika koji su izrazili nezadovoljstvo su rezultirali novom odlukom. Naime, pored već postojećih subvencija od 18.000 dinara po hektaru koje su isplaćivane od maja ove godine, dodatno treba da se obezbedi i iznos od 17.000 dinara po hektaru počevši od naredne godine. Predloženo je da ova dodatna podrška bude realizovana kroz pružanje semenskog materijala.

„Dakle, to jeste jedna dobra mera. Mi ove godine imamo istorijski maksimum budžeta koji je na nivou oko 6% ukupnog državnog budžeta,“ izjavio je Žarko Galetin, agrarni analitičar. „Iznosi negde oko milijardu evra. Sa tim iznosom koji je predviđen za refakciju za dizel gorivo negde oko 118-119 milijardi dinara.“

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Ispomoć paorima „dobro došla“

Poljoprivrednici ističu da će podrška od 35.000 dinara biti korisna za proizvođače. Uz to, od sledeće godine, poljoprivrednici će imati mogućnost nabavke goriva po povoljnijoj ceni od 50 dinara. „Što se tiče goriva, mi smo i do sada, ovih prethodnih godina, otkad je gorivo poskupelo, plaćali na agrokarticu izdatu od strane „NIS-a“.“ naglasio je Zoltan Banči, poljoprivrednik iz Rumenke. „Iznos od 179 dinara. To smo sipali u rezervoare, takoreći neograničeno koliko može stati, ili dva puta po 60 litara u kanti. Sad će to najverovatnije da se poveća na 400 litara. I ako Vlada to odobri, što je još pod znakom pitanja, onda će imati pravo na povraćaj od 50 dinara po predatom računu za sledeću godinu.“

Stručnjaci tvrde da su poljoprivrednici u protekle tri godine suočeni s nezadovoljavajućim ekonomskim rezultatima, što im otežava obnavljanje proizvodnje i očuvanje finansijske stabilnosti. Što se tiče zahteva za promenom poslovanja na robnoj berzi, naglašavaju da je takav zahtev nepromišljen jer se tržište ne može urediti preko noći.

Foto: Youtube/Printscreen

Unatoč tome što je značajan deo prošlogodišnje robe ostao neprodat, Zoltan Banči je uspeo prodati ovogodišnji rod. Međutim, prodavao ga je po sniženim cenama. Nakon žetve, pšenicu je prodao po ceni od 21,5 dinara po kilogramu. Pritom, prodavao je soju za 55 dinara, dok je kukuruz išao po ceni od 18 dinara. Ističe da je cena kukuruza tokom žetve pala ispod 15 dinara. Naš domaćin ističe da je ova godina bila teška za jare useve, ne samo zbog izuzetno niskih otkupnih cena već i zbog nepovoljnih vremenskih uslova, što se značajno odrazilo na prinos.

Izvor: RTV