Naslovna Poljoprivreda DRŽAVA PREDLAŽE POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA! Premije za mleko sa 15 na 19 dinara.

DRŽAVA PREDLAŽE POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA! Premije za mleko sa 15 na 19 dinara.

484
0
Pravilna ishrana krava
Kontrola obroka povećava mlečnost kod krava

Poljoprivrednici u Srbiji su proteklih dana traktorima držali pod blokadom pojedine puteve, nezadovoljni otkupnom cenom pojedinih poljoprivrednih proizvoda, ali tražeći i druge olakšice. Medjutim, država želi da pomogne tako što će uvesti povećanja premije na mleko sa 15 na 19 dinara po litru, a subvencije za priplodne mlečne krave po grlu biće 40.000 dinara, što je čak 10.000 dinara više nego do sad.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić posle razgovora sa stočarima rekao je da će gledati da subvencije za sledeću godinu poveća na najmanje 55.000.

krave
U zavisnosti od prinosa mleka i zdravlja životinja, prilagodite način držanja krava, foto J. El Omari

Ceo jučerašnji razgovor sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije bio je konstruktivan. Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšanja poslovanja stočara, predsednik je istakao i da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedene zaštitne takse na kondenzovano mleko u iznosu od 300 dinara.
Subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biće podignute sa 30.000 na 40.000 dinara, a biće isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Subvencije za mleko

Predsednik je zahvalio poljoprivrednicima na otvorenosti i spremnosti da razgovaraju, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi.
Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara – istakao je predsednik i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

„Hoćemo malog stočara da ojačamo, ne samo na severu Srbije već da ojačamo siromašnog stočara koji ima jednu, dve krave, koji živi na istoku, zapadu, jugu zemlje. Gledaćemo sledeće godine u sledećem budžetu da povećamo subvencije na najmanje 55.000. Ne sumnjajte, to su izvanredne vesti za obične seljake i poljoprivrednike“ – rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njihovi zahtevi realni, odgovorio je da apsolutno jesu.

„Naše je da radimo za ljude, da svi drugi ljudi vide koliko se trudimo i koliko novca ulažemo“ – zaključio je on.

Podsetimo da su između ostalog, zahtevi poljoprivrednika i povećanje subvencija po hektaru obradive površine, kao i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i PDV.

Prethodni tekstPčelari zabrinuti hoće li biti dovoljno meda
Sledeći tekstSuzbijanje širokolisnih korova u soji posle nicanja