Naslovna Poljoprivreda Dveri, mleko, protivgradne rakete – neki rat? Ne, nego samo vesti iz...

Dveri, mleko, protivgradne rakete – neki rat? Ne, nego samo vesti iz agrara

726
0

Najnovije agrarne vesti! Dveri prilažu izveštaj u Čačku. IMLEK se oglašava povodom otkupne cene mleka. A Sombor atakuje grad (padavinu, ne naseljeno mesto). Idemo napred!

Dveri, Dveri, besne neke zveri

Gradska organizacija Srpskog pokreta „Dveri“ predstavila je deo svog predizbornog programa za nadolazeće lokalne izbore pod nazivom „Za novi Čačak 2024-2028“, fokusirajući se na lokalnu privredu i poljoprivredu.

Izvor: Dveri

Dragan Ćendić istakao je da gradonačelnik Milun Todorović nije ispunio predizborna obećanja data lokalnim privrednicima. Stoga će Dveri Čačak, kao buduća vlast, uvesti ključnu promenu – član gradskog veća koji je zadužen za privredu biće izabran na predlog udruženja čačanskih privrednika, a ne postavljen od strane izvršne vlasti, kao što je trenutno slučaj.

Osim toga, Ćendić je predstavio i druge mere programa koje su usmerene na lokalnu privredu. To uključuje osnivanje Centra za razvoj preduzetništva, jačanje Privredne komore Čačka, efikasniji rad Saveta za privredu, imenovanje pomoćnika gradonačelnika za rešavanje hitnih pitanja lokalne privrede, opremanje nove industrijske zone duž autoputa, otvaranje čačanskog supermarketa sa domaćim lokalnim proizvodima u istoj zoni, izgradnju sajamske hale i unapređenje Čačka kao sajamskog grada.

Izvor: Dveri

I opet Dveri

Predloge programa „Za novi Čačak 2024-2028“ koji se odnose na selo i poljoprivredu predstavio je Boško Obradović, bivši lider ove stranke. Te mere obuhvataju osnivanje Centra za razvoj sela i poljoprivrede, stvaranje novog PIK-a Čačak kao modernog poljoprivredno-prerađivačkog kombinata sa proizvodnim pogonima u selima i otkupom poljoprivrednih proizvoda od lokalnih dobavljača, izgradnju novih mikro-pijaca u više gradskih naselja i većim selima, zapošljavanje gradskih agronoma za pružanje besplatnog savetovanja poljoprivrednim gazdinstvima.

Takođe, planirano je i uređenje javnih površina u selima, rešavanje problema zdrave pijaće vode, kanalizacije, odvoza smeća, osvetljenja ulica i internet konekcije, izgradnja najmanje 10 kilometara novih asfaltiranih puteva u svim čačanskim selima, pružanje osnovnih usluga kao što su banka, pošta, ambulanta i škola, otvaranje više seoskih vrtića, renoviranje zapuštenih Domova kulture, podrška proizvodnji zdrave hrane, etno-zanatstvu i ženskom preduzetništvu na selu, kao i podrška mladim bračnim parovima koji žele da se vrate na selo.

Izvor: Dveri

Osim toga, program predviđa i jedinstveni pilot-projekat, prvi takav u Srbiji. Projekat bi obuhvatio moderno infrastrukturno uređenje jednog novog sela na teritoriji grada Čačka, sa ciljem privlačenja povratnika iz srpske dijaspore, kao i podrška domaćim trgovinskim lancima i firmama koje sarađuju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

IMLEK u znaku podrške javnosti

Imlek je objavio da trenutno neće smanjivati otkupnu cenu mleka u Srbiji, iako je ta cena jedna od najviših u Evropi. U saopštenju se navodi da će Imlek zadržati otkupne cene na trenutnom nivou. Tako će biti sve dok ne bude uveren u prinose i kvalitet hrane za stoku iz nove žetve. Tek nakon što se postignu određeni rezultati i kada se potvrdi kvalitet hrane za stoku, kompanija će zajedno sa svojim dobavljačima identifikovati oblasti za moguće uštede.

Izvor: Imlek zvanični sajt

Kompanija naglašava da će nastaviti svoju politiku redovnog isplaćivanja kooperanata bez kašnjenja. Ova odluka naglašava posvećenost kompanije podršci domaćim poljoprivrednicima, održavanju visokih standarda kvaliteta i unapređenju poljoprivredne industrije u Srbiji.

Će rade rakete…

Grad Sombor je i ove godine pripremio 105 protivgradnih raketa uoči sezone zaštite od grada. Te rakete su dostavljene Republičkom hidrometeorološkom zavodu – Centru odbrane od grada: Radarski centar „Bajša“. Planirano je da se ovim nabavljenim protivgradnim raketama zaštiti poljoprivredno zemljište površine od 102.032,58 hektara. Dotično zemljište je u vlasništvu Grada Sombora.

Foto: Pixabay

Rakete modela PGR TRYAL D-8 su zvanično predstavljene predstavnicima Radarskog centra od strane članova Gradskog veća za oblast poljoprivrede, Jovana Keče. Obavljeno je i uz prisustvo predstavnika Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora, Predraga Kucurskog i Dejana Novkovića, izjavili su iz Kabineta gradonačelnika Sombora.

Izvori: Glas Zapadne Srbije, AgroTV, RTV