Naslovna Bašta Ehinacea (i zašto vas toplo savetujemo da je zasadite)

Ehinacea (i zašto vas toplo savetujemo da je zasadite)

73
0

Ehinacea je nezaobilazna biljka u fitofarmaciji, koja se najčešće koristi za jačanje imuniteta, a može da se gaji i na našem podneblju. Razmnožava se putem semena ili korena. Mart je idealno vreme za setvu semena ili deljenje korena već postojeće biljke ehinacee.

Image by Silvia from Pixabay

Seme ehinacee prvo treba potopiti u vodi. Nakon toga, odcedite semenke na ubrusu i zasijte ih u saksije na dubinu od jednog centimetra. Saksiju držite na osvetljenom i toplom mestu, redovno je zalivajući. Kada biljka proklija i razvije dva do tri lista, presadite je u baštu. Izdanci će se pojaviti za otprilike mesec i po dana.

Ehinacea, detaljnije

Ehinacea je višegodišnja biljka, stoga je važno pažljivo odabrati njeno stalno mesto u dvorištu. Živojin Antić, organski baštovan i povrtar iz Ćuprije, istu već godinama gaji.

Image by NoName_13 from Pixabay

„Voli sunce i dobro podnosi sušu, ali dok se ne primi potrebno joj je redovno zalivanje. Može da naraste metar u visinu. Zanimljivo je da u prvoj godini ne cveta, već samo formira manji bokor. U drugoj godini pojavljuju se predivni purpurno-ljubičasti cvetovi, mada ima i belih varijanti ehinacee. Biljka je izuzetno medonosna, pa je pčele redovno posećuju. Cveta od juna do početka jeseni,“ veli Antić.

Ehinacea je otporna na niske temperature. Tokom zime njen nadzemni deo odumire, ali na proleće iz korena niknu novi izdanci.

Image by Alicja from Pixabay

Da bi biljka ostala bujna tokom godina, preporučuje se deljenje korena svake godine ili dve. Osim toga, može se razmnožavati i reznicama. Ehinacea ima razgranat korenov sistem koji svake godine proizvodi sve više nadzemnih izdanaka.

Ova biljka uspeva podjednako dobro u različitim podnebljima, ako ima dovoljno sunčeve svetlosti i toplote. Preferira peskovita tla ili ilovaču. Pored svoje dekorativne vrednosti i privlačnosti za pčele, ehinacea se uzgaja i zbog svojih lekovitih svojstava. Cvetovi i listovi sadrže korisne materije koje jačaju imunitet, posebno polisaharide. Biljka ima antiseptično i antivirusno dejstvo.

Image by stanbalik from Pixabay

Koristi se za zarastanje rana i tretiranje kožnih oboljenja poput ekcema, herpesa i psorijaze, bilo sveža ili suva. Od nje se prave tinkture, kapi i sirupi. Takođe se koristi preventivno kako bi se sprečile prehlade i infekcije. Ehinacea je poznata i kao rudbekija, a pripada porodici glavičoka, kojoj pripada i bela rada.

Izvor: Dobro jutro