Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Ekofungi“: organska cirkularna proizvodnja u našem dvorištu

„Ekofungi“: organska cirkularna proizvodnja u našem dvorištu

127
0

Firma „Ekofungi“ se bavi proizvodnjom kvalitetnih, organski proizvedenih gljiva, pretežno šampinjona i bukovača. Premda je u pitanju malo preduzeće, kvalitetom i angažmanom se ističu sad već pune 22 godine, a i jače. A kako Srđan voli da pokriva kvalitet, ekipa „Bolje zemlje“ je rešila da dobrim ljudima firme „Ekofungi“ dođe u posetu. I evo šta smo otkrili!

„Ekofungi“, od močvare do međunarodnog priznanja

Na njegovo zadovoljstvo, Srđan je vodio razgovor sa tri dame provereno stručne u organskoj, cirkularnoj proizvodnji. Njegova prva sagovornica je suosnivačica firme Ivanka Milenković. Kako navodi, njen životni poziv, tj. gljive, već 36 godina je vodi u jako zanimljivom pravcu. Prema njenim rečima, na trenutnom području gde je „Ekofungi“ je ranije bila močvara, te je kreiranje jedne ovakve proizvodnje u startu ispraćeno podsmehom i blagim ruganjem okoline. Ali ona i njena drugarica se nisu dale; nakon osnivanja firme, Milenković je uspela da je dovede na jedan zavidan nivo.

Izvor: Bolja zemlja

Prema isticanju i Milenkovićeve i njene koleginice, Milice Mirković, cela proizvodnja se obavlja cirkularno. Naime, konjski stajnjak koji je potreban kao podloga se nabavlja od lokalne Gradske čistoće, koji se kasnije tretira dok se ne dobije posebna vrsta komposta. U procesu proizvodnje se dodaje i povrće kupljeno od lokalnih organskih farmera, ne bi li se isto sušilo zajedno sa pečurkama i dobili produkti koji se mogu kasnije konzumirati potopljeni u vodu. Supstrat koji se dobija nakon ovog procesa se potom daje istim tim povrtarima ne bi li oni koristili dotični za uzgoj svojih proizvoda. Cilj, kako i Milenković i Mirković ističu, je da nema otpada i da ima što manje emisija štetnih gasova.

Sve u krug, sve u red

Agroekonomista Marija Ognjenović je treća sagovornica naše ekipe. Ona je u završetku našeg obilaska apostrofirala koliko je zapravo teška organska proizvodnja ovog tipa. Prema njenim rečima, sama nabavka materijala je skupa. A pritom, zaštita gljiva ni po kom osnovu ne sme da sadrži hemijske preparate. Samim tim, firma ima male prinose. ali je kvalitet njihovih gljiva na zavidnom nivou, ako ne i u samom vrhu u Srbiji i regionu.

Izvor: Bolja zemlja

Namerno smo izostavili mnogo informacija, poput saradnje „Ekofungi-ja“ sa vodećim svetskim stručnjacma u testiranju novih organskih hraniva i drugih proizvoda, te svrhu male laboratorije u sklopu postrojenja, pa čak i koje to proizvode „Ekofungi“ nudi. To je zato što želimo da overite naš YouTube kanal i od samih predstavnica ove firme saznate u detalj šta je to što čini njihove gljive apsolutnim šampi(nj)onom na domaćem tržištu.