Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Elixir Group: nova fabrika tečnih đubriva u Prahovu

Elixir Group: nova fabrika tečnih đubriva u Prahovu

87
0

Kompanija Elixir Group najavila je da će uskoro u Prahovu početi izgradnju i fabrike za proizvodnju tečnih đubriva, uz fabriku kristalnih đubriva koja je počela ove godine.

Izvor: Elixir Group

U saopštenju kompanije istaknuto je da će primena novih tehnologija u proizvodnji u Eliksir Prahovu dovesti do otvaranja 200 do 300 novih radnih mesta. Kao što je precizirano, ova kompanija je započela izgradnju fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfata (MAP) u okviru investicionog ciklusa „Prahovo2027“, koji obuhvata više tehnološki povezanih projekata ukupne vrednosti veće od 300 miliona evra.

Ova fabrika se gradi u saradnji sa nemačkom kompanijom K+S, liderom u proizvodnji i distribuciji kalijumove komponente, unutar kompleksa hemijske industrije u Prahovu. Planirana je izgradnja fabrike za proizvodnju tečnih i vodorastvornih praškastih đubriva do 2025. godine. Naglašeno je da će razvoj novih kristalnih, tečnih i praškastih proizvoda za ishranu bilja odgovoriti na zahteve održive i regenerativne poljoprivrede.

Izvor: Elixir Group

U planu je proizvodnja kristalnog mono-amonijum fosfata (MAP) koji sadrži 12% azota i 61% fosfora (NP 12:61), kao i tečnih kompleksnih đubriva: amonijum polifosfata u dve formulacije koje takođe sadrže azot i fosfor (NP 10:34 i NP 11:37), dostupnih i u praškastoj formi.

Elixir Group i širenje u pravom smeru

Dejan Jocić, senior menadžer u Elixir Group, izjavio je da kristalna đubriva predstavljaju visokokvalitetna hraniva koja su u obliku kristala i potpuno se rastvaraju u vodi bez ostataka. On je objasnio da tečna kompleksna đubriva predstavljaju vodene rastvore ili emulzije u kojima su hraniva već rastvorena i odmah dostupna biljkama.

Izvor: Elixir Group

Jocić je istakao da se kristalna đubriva uglavnom koriste u visoko profitabilnim usevima. Kako navodi, oni zahtevaju posebne sisteme kao što su sistemi za fertigaciju „kap po kap“ u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, kao i u modernim sistemima kao što je hidroponija.

Što se tiče tečnih kompleksnih đubriva, Jocić je naglasio da imaju širu primenu i predstavljaju dobru alternativu ili dopunu standardnim granulisanim đubrivima. Kao prednost tečnih đubriva naveo je olakšanu primenu, uštedu radne snage i mogućnost kombinovanja sa drugim agrotehničkim merama.

Izvor: Elixir Group

Dodao je i da je planirana proizvodnja ovih đubriva u potpuno vodorastvornoj praškastoj formi, što će olakšati transport i distribuciju.

Čistije, zelenije, pametnije

Kompanija Elixir Group ističe da je budućnost poljoprivrede vezana za:

  • precizniju primenu mineralnih đubriva
  • prilagođenu zahtevima biljaka
  • prilagođenu agrohemijskim karakteristikama zemljišta
  • prilagođenu  agrotehničkim merama
  • prilagođenulokalnim klimatskim faktorima
  • prilagođenu svim ostalim uslovima.
Izvor: Elixir Group

Menadžer agronomske podrške u prodaji, Milan Vujić, obratio se takođe medijima. On naglašava da će cilj poljoprivredne proizvodnje u budućnosti biti postizanje maksimalnih prinosa po jedinici površine. Ovo se mora obaviti, ističe on, uz smanjenje potrošnje svih inputa koji značajno doprinose ishrani biljaka.

On ukazuje da su u Evropi već uvedena ograničenja u primeni određenih vrsta đubriva zbog neracionalne i prekomerne upotrebe. Slična situacija je i u ostalim zemljama sveta, što je ekološki neodrživo.

Izvor: Elixir Group

Vujić ističe da je fosfor neobnovljiv prirodni resurs. Prema njemu, trenutno se predviđa da će globalne rezerve fosfora biti iscrpljene do 2050. godine ako se nastavi trenutni tempo eksploatacije. Zbog toga je smanjenje prekomerne upotrebe putem efikasnijih hraniva, kojima se postižu isti ili veći poljoprivredni prinosi, ključni cilj moderne poljoprivredne proizvodnje.

Elixir Group već svoje proizvode plasira na tržišta više od 80 zemalja sveta. Njeni čelnici veruju da će novo ulaganje u proizvodnju savremenih đubriva dodatno doprineti razvoju istočne Srbije i Negotinske krajine.

Izvor: AgroTV