Naslovna Vesti EU bira organske proizvođače – vidite da li ste dorasli izazovu!

EU bira organske proizvođače – vidite da li ste dorasli izazovu!

88
0

Poziv za prijavljivanje za treće takmičenje u kategoriji najboljih učesnika u organskoj proizvodnji na području Evropske unije je otvoren. Rok za prijavljivanje za EU Organic Awards traje do 12. maja 2024.

Izvor: Evropska komisija – zvanični sajt

Nagrade će biti dodeljene pojedincima i institucijama uključenim u lanac organske proizvodnje koji su razvili inovativne, održive i inspirativne projekte koji doprinose dodatnoj vrednosti proizvodnji i potrošnji organske hrane. Svečana dodela nagrada planirana je za 23. septembar 2024. godine, na Dan organskih proizvoda EU. Evropska komisija, Evropski ekonomski i socijalni komitet, Evropski komitet regiona, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe zajednički organizuju EU Organic Awards, uz učešće Evropskog parlamenta i Saveta u žiriju za nagrade.

EU Organic Awards: detaljnije

U okviru takmičenja biće dodeljeno osam nagrada u sedam kategorija, uključujući nagrade za najboljeg organskog poljoprivrednika (ženski i muški), najbolji organski region, najbolji organski grad, najbolji organski „bio okrug“, najbolje preduzeće za preradu organske hrane, najboljeg prodavca organske hrane i najbolji organski restoran. Prijava za takmičenje je otvorena za pojedince i institucije sa teritorije Unije, a rok za podnošenje prijava je 12. maja 2024. Prijave će biti ocenjene od strane žirija EU Organic Awards, koji će odabrati pobednike na osnovu njihovog doprinosa podizanju svesti o značaju organske proizvodnje u EU.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Organska poljoprivreda ima ključnu ulogu u zaštiti životne sredine, biodiverziteta i dobrobiti životinja. Ona pruža visokokvalitetnu hranu sa minimalnim uticajem na okolinu. Evropska komisija je usvojila akcioni plan za podršku organskoj proizvodnji. A od država članica EU se očekuje da postave nacionalne ciljeve za razvoj organske poljoprivrede.

U skladu sa tim, Zajednička poljoprivredna politika pruža veću finansijsku podršku onima koji se opredeljuju za organski način proizvodnje. Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, obratio se medijima povodom ovoga. Istakao je da nagrade EU za organsku proizvodnju pružaju priliku da se istaknu inspirativni primeri održive organske poljoprivrede. Tako se, navodi on, podstiče razvoj ovog sektora u EU. U nastavku je pozvao sve zainteresovane da podnesu svoje prijave i podele svoje iskustvo. Time će, zaključio je, inspirisati buduće generacije organskih proizvođača u Evropskoj uniji.

Izvor: AgroTV