Naslovna Vesti EU pohvalila Srbiju za oblast poljoprivrede

EU pohvalila Srbiju za oblast poljoprivrede

259
0

„Srbija je ostvarila napredak u poglavlju 11 Klastera 5, koji se odnosi na resurse i poljoprivredu, dok je u poglavljima 12 i 13 ostvaren ograničen napredak“, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o EU i Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju Nacionalnog konventa se navodi da se poglavlje 11 odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, poglavlje 12 na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, a poglavlje 13 na ribarstvo. „U poglavlju 11 Srbija je napredovala u ispunjavanju preporuka u odnosu na prethodni izveštaj Evropske komisije (EK). Ocenjeno je kao pozitivno usvajanje okvirnog zakonodavstva o zajedničkoj organizaciji tržišta kao i zaključivanje prvog poziva za IPARD II meru o Diversifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EK preporučila da Srbija ubrza obradu prijava za mere u okviru IPARD II programa, pre svega da bi izbegla gubitak fondova EU.

Navodi se kako je potrebno da se dostavi IPARD III program za period 2021-2027. godine i da se nastavi usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Inače, prolećna setva je u toku pa je živo na našim njivama. Primećuje se nedostatak vlage, ali se očekuje da će u narednom periodu taj deficit biti delimično nadoknađen.
„Nakon kvalitetne precizne pripreme, otpočela je i setva od strane onih poljoprivrednika koji su na vreme odradili deo agrotehničkih mera i uspeli da sačuvaju i ono malo vlage u zemljištu koje nas prati od jesenjih meseci. Setva šećerne repe je pri kraju, a počela je i setva kukuruza i soje“, rekao je stručnjak Poljoprivredne stanice u Vrbasu, Vladimir Rankov.
Najveći deo površina, obrazložio je sagovornik, od ukupno 149 hiljada hektara koje teritorijalno pokriva savetodavna stručna služba Vrbasa, tj. oko 60 hiljada, zauzeće površine pod kukuruzom, oko 38 hiljada će se naći pod sojom, a znatan deo i pod suncokretom, zbog povoljne cene koja će se ove godine isplatiti po opštem mišljenju zaintresovanih strana.

Pšenica je, po njemu, u dobroj kondiciji, krenuo je intenzivan rast stabala, a dobro su odrađene i prihrane. Primećuje se da je dosta proizvođača poslušalo savete stručnjaka i sprovelo agrotehničke analize zemljišta, pa nađubrilo zemljište sa potrebnom količinom azota.

Sada je pogled uperen u nebo i čekaju se neophodne količine kiše.

Izvor: Agropress

Prethodni tekstMinistarstvo poljoprivrede: Pravilnik o izmenama i dopuni
Sledeći tekstKljučan datum za pčelare: 15.april