Naslovna Vesti Evropski poljoprivrednici pojačavaju proteste protiv troškova i zelenih pravila

Evropski poljoprivrednici pojačavaju proteste protiv troškova i zelenih pravila

86
0

Problemi koje naši poljoprivrednici imaju su poširoki, te ne čudi faza mirovanja između prošlih i nadolazećih protesta. Međutim, kako je januar pokazao, Srbija je daleko od jedinih zemalja gde se agrarni proizvođači kose sa vlastima. Širom Starog Kontinenta, napaćeni paori se dižu i glasno apostrofiraju ljudima na čelu država šta žele. Cenimo da je vreme da se ovo pokrije u detalj, a „Rojters“ fino pokriva priču za sada. Pa krenimo.

„Agriculteurs_bloquant_l’autoroute_à_Agen,_24_janvier_2024_(4)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

Posle Gala i Germana, i Latini poljoprivrednici idu kontra vlasti

Vlada Francuske je u sredu poslala oklopna vozila da zaštite veletržnicu hrane u Parizu, što je znak eskalacije tenzija dok su poljoprivrednici blokirali autoputeve u Francuskoj i Belgiji, a protesti su se proširili i na druge delove Evrope.

Španski i italijanski poljoprivrednici su najavili da se pridružuju pokretu protesta koji je pogodio i Nemačku, s ciljem da pritisnu vlade da ublaže ekološka pravila i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinih uvoza.

„Agriculteurs_occitans_à_Agen_le_22_janvier_2024_(05)“, Foto: Raymond Trencavel, licencirano pod CC BY-SA 1.0
Izvor: Wikimedia Commons

Uoči samita lidera EU koji je zakazan za četvrtak, izvršna Komisija bloka iznela je predloge o ograničenju uvoza hrane iz Ukrajine i ublažavanju nekih ekoloških regulativa. Međutim, ovi predlozi nisu sprečili mnoge poljoprivrednike iz Belgije i šire da voze svoje traktore u centar Brisela, gde je planiran skup koji se poklapa sa samitom lidera u četvrtak.

„Ne damo se pomeriti“

Traktori su primećeni oko Evropskog parlamenta, dok je policija blokirala zgradu Komisije i Saveta.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

„Planiramo – kao poljoprivrednici – da odemo u Brisel i postavimo barikade jer se (lideri) sastaju u četvrtak“, rekao je belgijski poljoprivrednik Edi Duit na autoputu blokiranom traktorima.

Još jedan belgijski poljoprivrednik, 26-godišnji Luka Muton, izjavio je: „Vreme je isteklo. (Lideri EU moraju) misliti na poljoprivrednike. Razgovarajte s poljoprivrednicima umesto o poljoprivrednicima, razgovarajte o onome što je moguće. Mi smo otvoreni za dijalog.“

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Iako kriza poljoprivrednika zvanično nije na dnevnom redu samita EU, očekuje se da će se barem diskutovati o njoj na marginama.

Poljoprivrednici tvrde da nisu dovoljno plaćeni, guše ih porezi i ekološka pravila, te se suočavaju s nelojalnom konkurencijom iz inostranstva.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

„Očekivanja poljoprivrednika su ogromna i izvan onoga što možete zamisliti“, rekao je Arno Ruso, šef moćnog sindikata FNSEA u Francuskoj. „Ono što se trenutno dešava proizlazi iz nagomilavanja pravila koja na početku prihvatate… dok to ne postane previše.“

Protesti širom Evrope prethode izborima za Evropski parlament u junu, na kojima se očekuje da će ekstremna desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju rastući elektorat, ostvariti dobitke.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Blokade, blokade, blokade

Protesti su do sada uglavnom bili mirni – iako su francuski poljoprivrednici prskali tečni stajnjak na zgrade lokalnih prefektura i palili gume – a policija u Parizu je u četvrtak uhapsila 79 ljudi na ogromnoj tržnici hrane Rungis. Policija je saopštila da su uhapšeni ušli na skladište, prouzrokujući određenu štetu unutar objekta.

Tržnica hrane Rungis- centar za proizvode za Francusku i šire, jedna od najvećih takvih tržnica na svetu – postala je simbolična meta besnih poljoprivrednika, mnogi od kojih su putovali stotine kilometara traktorima kako bi stigli tamo. Glavni poljoprivredni sindikati u Francuskoj su rekli da su protiv ometanja operacija na Rungisu.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je rekao da će protesti na autoputevima biti tolerisani, ali da policija neće dozvoliti poljoprivrednicima da blokiraju aerodrome ili tržnicu Rungis. Ukupno ima oko 100 blokada, rekao je.

BFM TV je prikazala sukobe blizu reke Loare, gde su traktori zaustavljeni od strane policije da se približe Parizu. Takođe su prikazani traktori koji napuštaju puteve i prelaze preko polja kako bi izbegli policiju. Neki su uspeli da stignu do Rungisa, preneli su francuski mediji.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Zvaničnici u Rungisu, na belgijskom kontejnerskom luci Zebriž – gde su pristupni putevi blokirani drugi dan zaredom – i britanske grupe maloprodajnih trgovaca su rekli da još uvek nisu videli značajan uticaj na lance snabdevanja zbog protesta.

Portparol luke Antverpen-Briž je rekao da su poljoprivrednici počeli blokirati kamione izlazak i ulazak u belgijsku luku Antverpen, drugu najveću luku u Evropi. Glavni autoput u Belgiji takođe je bio blokiran. Poljoprivrednici su pravili pomfrit na ivici autoputa.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Francuski i belgijski poljoprivrednici takođe su blokirali nekoliko puteva na njihovoj granici, prenosi „La Voix du Nord“.

Može li novac pomoći?

U Italiji, poljoprivrednici sa stotinama traktora blokirali su saobraćaj na prilazima autoputu izvan Milana, u Toskani i drugde u poslednjih nekoliko dana.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Francuski poljoprivrednici su dobili ustupke, uključujući odustajanje vlade od planova da postepeno smanjuje subvencije za poljoprivredni dizel.

Kao još jedan korak u pokušaju da smiri bes poljoprivrednika, ministarstvo poljoprivrede je najavilo dodatnih 230 miliona evra pomoći za proizvođače vina.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Poljoprivrednici ne žele uvoz iz Ukrajine

Evropska komisija je u sredu predložila dodatne korake koje su poljoprivrednici tražili, uključujući ograničenje poljoprivrednih uvoza iz Ukrajine.

Mera, koja će zahtevati odobrenje vlada EU i Evropskog parlamenta, uvodi „kočnicu u hitnim slučajevima“ za najosetljivije proizvode koji se uvoze iz Ukrajine – meso peradi, jaja i šećer – omogućavajući tarife ako uvoz premaši prosečne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Komisija je takođe predložila izuzeće poljoprivrednika od zahteva da zadrže određeni deo svoje zemlje nepoljoprivrednim u 2024. godini, a da i dalje primaju subvencije EU – još jedan zahtev poljoprivrednika.

Uvoz iz Ukrajine, na kojem je EU od februara 2022. godine ukinula kvote i carine nakon invazije Rusije, i obnovljeni razgovori o zaključenju trgovinskog sporazuma sa južnoameričkim zemljama u bloku Merkosur, podstakli su nezadovoljstvo poljoprivrednika.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je ponovio da Pariz ne želi da se sporazum o slobodnoj trgovini s Merkosurom potpiše u njegovom trenutnom obliku zbog nedostatka garancija da će uvezeni proizvodi zadovoljiti pravila EU. Međutim, Evropska komisija je saopštila da i dalje ima nameru da zaključi sporazum.

Izvor: Reuters