Naslovna Poljoprivreda Farma svinja „Mistral Komerc“: landrasi od odgoja do tova

Farma svinja „Mistral Komerc“: landrasi od odgoja do tova

130
0

Bolja zemlja je prethodne sedmice posetila farmu svinja „Mistral Komerc“ iz Hrtkovaca. Rukovodilac farme Vladislav Višnjić je izdvojio vreme da porazgovara sa nama o delatnosti ove firme, kao i o trenutnoj situaciji u svinjarstvu u zemlji.

Višnjić je istakao da farma trenutno sadrži 800 tovnih krmača, a ukupno preko 11.000 životinja. Od nazimica, farma uzgaja svinje rase jorkšir i landras. Među nerastima, naglašava Višnjić, sem jorkšira i landrasa uzgaja se i durok. Rukovodilac je za Bolju zemlju istakao da se kombinovanjem ove sorte i landrasa dobija „melez“ sa najkvalitetnijim mesom i najistaknutijim karakteristikama za proizvodnju.

Farma se nalazi na putu Ruma-Šabac, na prostoru od 15 hektara. Sadrži ukupno 30 objekata, s tim što Višnjić naglašava da vlasnik planira proširenje u narednim godinama. Trenutni planovi su da se proizvodi preko 1.100 krmača.

Izvor: Bolja zemlja

„Mistral Komerc“ bezbedna od afričke kuge svinja

Tokom uzgoja, nastavlja Višnjić, apliciraju se sve adekvatne biosigurnosne mere. Postavljene su dezobarijere na svakom ulazu. Pritom, zaposleni se redovno presvlače i tuširaju pre rada sa životinjama, a osobe nezapošljene na farmi ne ulaze na sam prostor iste.

Svakako je pitanje oko afričke kuge svinja postavljeno našem sagovorniku. Višnjić je istakao da se farma nalazi u ugroženom području, ali da oni sami nisu do sada bili pogođeni virusom. Naglasio je da je u par sela i dalje alarmantna situacija. Kao primer, naveo je opadanje broja svinja u jednom okolnom naselju sa 1.100 na manje od 200. Dodao je i to da se situacija kod jednog obližnjeg lovišta još uvek nije sanirala po pitanju afričke kuge.

Izvor: Bolja zemlja

Po pitanju trenutne situacije na tržištu, naglasio je da nije idealna. Kako sam tvrdi, cena žive vage je opala za nekih 35 dinara poslednjih par meseci. Kao razloge pretežno navodi uvoz mesa, kao i činjenicu da klaničari diktiraju cenu. Svakako ističe i afričku kugu svinja kao potencijalni razlog za promene u ceni. Dodao je pritom i da se „Mistral Komerc“ uglavnom usredsređuje na domaće tržište, bez većih planova za izvoz.

Tokom našeg razgovora, ušao je u detalj o proizvodnji svinja na farmi „Mistral Komerc“. Ukoliko želite da saznate više o tome, overite naš video prilog, dostupan na zvaničnom YouTube kanalu Bolje zemlje.

Prethodni tekstFutoški kupus: stanje, izazovi, budućnost
Sledeći tekstEvropska komisija: Srbija ostvarila napredak u oblasti životne sredine