Naslovna Blog Feketić organizuje 51. Dane berbe grožđa

Feketić organizuje 51. Dane berbe grožđa

542
0

U naselju Feketić opštine Mali Iđoš, tradicionalna i etablirana manifestacija „Dani berbe grožđa“ održaće se po 51. put. Datum održavanja ovog festivala je 9. i 10. septembar. Paralelno sa ovim, održaće se i 21. iteracija festivala „Feketićki susret vinogradara i vinara“, kao i 12. iteracija događaja „Tradicionalni susret kumana“.

Prema zvaničnim podacima od organizacije, program počinje u subotu, 9. septembra. Već od 09.00h prodefilovaće naseljem povorka konjskih zaprega seoskim ulicama sa folklornim grupama i sviračima. Predviđene stanice povorke su pijaca, vinarija “Lodi”, česma “Kerekeš”, porodično gazdinstvo Deže Konc i Letnja pozornica.

Berba i cuvanje grozdja

Paralelno sa povorkom, od 09.00h  do 17.00h održaće se takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša. Ono će se održati na trgu oko letnje pozornice. Prijave za takmičenje se mogu izvršiti do 6. septembra pozivom organizatora Arpada Juhasa na broj 0628270843. Organizatori po ekipi, uz kotizaciju od 2000din, obezbeđuju 3kg ovčijeg mesa, drva za loženje i prijatno okruženje. Cena ovčijeg paprikaša biće 450din za porciju. Bonovi za jelo biće u prodaji na licu mesta, takođe od 09.00h. Mekike će biti besplatne.

Izložba ručnih radova udruženja žena “Hestia” održaće se na terasi Doma kulture, isto u periodu od 09.00h do 17.00h. Neće izostati ni prezentacija streljaštva i kumanskih igara na trgu oko Letnje pozornice, s početkom u 09:00h i završetkom u 15:00h. Organizator prezentacije je Slobodni streličarski klub “Bačer”.

Za nedelju, 10. septembra, je predviđeno Praznično bogosluženje u Reformatskoj crkvi sa početkom od 09.30h. Nešto kasnije, pd 16.00h do 18.00h održaće se koncert dečjeg orkestra “Juhas”. Propratni program uključuje učenje plesa, radionice i oslikavanje lica u dvorištu vinarije “Lodi”.

Feketić, selo festivala

Sem „Dana berbe grožđa“, Feketić se može podičiti i podjednako popularnom manifestacijom „Dani feketićke fišnje“ i njenim propratnim festivalom „Dani sela“. Ove godine, „Dani feketićke višnje“ su zvanično održani po jubilarni 20. put, dok će „Dani sela“ taj jubilej ostvariti naredne godine.

Kako znati da je grožđe zrelo
Grožđe

„Dani berbe grožđa“ i „Feketićki susret vinogradara i vinara“ su posvećeni proizvodnji vina, značajnoj privrednoj grani u ovom regionu. Sa druge strane je tu i jedinstveni „Tradicionalni susret kumana“. Cilj ove manifestacije, kako navodi Udruženje za Negovanje tradicije i kulture Kumana „Karatepe”, je sačuvati običaje i kulturu Kumana od kojih meštani iz naselja Feketić potiču.

Izvor: Vojvodina uživo