Naslovna Blog Festival rakije, ponos Šumadije! Kako sve Srbe spaja ovaj domaći brend

Festival rakije, ponos Šumadije! Kako sve Srbe spaja ovaj domaći brend

184
0

Četvrti Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 2. decembra 2023. godine, u Kragujevcu, u Exclusive Event Centru. Kako organizatori ponosno ističu, održaće se „na ekskluzivnom mestu sa ekskluzivnim izlagačima“.

Izvor: Šumadijski festival rakije – zvanična Facebook stranica

Na manifestaciji će se predstaviti 34 destilerije iz različitih delova Srbije, uključujući i goste iz Severne Makedonije. Osim vrhunskih proizvođača voćnih rakija, prisutni će biti i četiri predstavnika prateće industrije, uključujući proizvođače buradi i staklene ambalaže. Pored toga, podršku konzumaciji i pravom doživljaju ukusa pružiće deset izlagača hrane, koji će predstaviti delikatesne proizvode od mesa, testa i različitih vrsta sireva. Sveukupno, očekuje se prisustvo oko 50 izlagača.

Organizatori ovog događaja su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, uz pokroviteljstvo Grada Kragujevca.

Izvor: Šumadijski festival rakije – zvanična Facebook stranica

Od rakije do rakije, nikad bolje nama nije

Festival će pružiti poslovnim gostima priliku da uživaju u manifestaciji od 13 do 16 časova, dok će za posetioce biti otvoren od 16 do 22 časa. Ulaznice su dostupne po ceni od 800 dinara, a ove godine će biti moguće iznajmiti degustacione čašice uz kauciju. Pored degustacije premijum proizvoda, posetioci će uživati u muzičkom programu Irvy benda, dok će stručni sadržaji od 15 do 16 časova dodatno obogatiti edukativnu dimenziju Festivala.

Osnovni cilj manifestacije je unapređenje rakijske kulture, jačanje pozicije destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Takođe, Festival doprinosi razvoju i promociji jedinstvenog turističkog proizvoda „šumadijska rakijska tura“, koji organizatori aktivno razvijaju i plasiraju na turističko tržište.

Izvor: Šumadijski festival rakije – zvanična Facebook stranica

Tokom Festivala, biće dodeljene nagrade za najuspešnije rakije prema rezultatima Petog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija, koje je sprovedeno 10. novembra. Ova manifestacija organizovana je uz podršku Centra za strna žita i razvoj sela, kao i grada Kragujevca.

Festival će započeti u 13:00 sati, a svečano otvaranje zakazano je za 14:00 sati. Tokom događanja, u 14:30, biće uručene nagrade za najbolje rakije na Petom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija. U 15:00 sati planirana je panel diskusija pod nazivom „Značaj kooperacije za razvoj proizvodnje rakije“ i promocija projekta „Destilati za destilerije“.

Izvor: AgroTV