Naslovna Vesti Filipović: rešenje za stavljanje u pasivan status za 1.400 gazdinstava

Filipović: rešenje za stavljanje u pasivan status za 1.400 gazdinstava

88
0

Goran Filipović, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, rekao je da je 1.400 gazdinstava dobilo rešenje za stavljanje u pasivan status.

Dotična informacija je bila iznesena na sastanku koji je održan u zgradi Vlade Srbije, gde su bili prisutni predstavnici 10 poljoprivrednih udruženja, zajedno sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Kako je izjavio Goran Filipović za Televiziju Vojvodine, gotovo polovina pomenutih 1.400 gazdinstava je podnela žalbu.

Adama Srbija
Adama Srbija

„Od toga 602 su već podneli žalbe i te žalbe su sad u ministarstvu i razmatraju se i poljoprivrednici su na rešenju dobili obrazloženje zašto su ubačeno u pasivan status. Oni imaju vremena da to isprave nakon čega će proći proveru komisije a posle toga mogu biti stornirana ta rešenja,“ apostrofirao je predsednik Inicijative.

Filipović o kreditima

Pored rasprave o pasivnom statusu gazdinstava, na sastanku s ministarkom poljoprivrede takođe je bilo reči o dugovanjima prema PIO fondu i o kreditima koji su subvencionisani. Prema rečima Filipovića, dug poljoprivrednika prema tom fondu iznosi 312 milijardi dinara. „Od tih 312 milijardi samo 119 milijardi je duga iz aktivnih gazdinstava a sve ostalo su pasivni ili su preminuli ili se bave nekim drugim poslom,“ naglasio je Filipović.

Foto: freepik/freepik

U nastavku izjave, on izveštava da su predstavnicima udruženja ponuđeni uslovi za otpisivanje 50% kamate. Preostali dug bi bio plaćen putem reprograma. „Mi zahtevamo da se otpiše cela kamata u celini, a ostalo da plaćamo u 60 mesečnih rata“ istakao je Filipović.

Što se tiče subvencionisanih kredita, trenutno je poznato da će kamata biti 1%. „Što se tiče tih kredita to je već u završnici. Samo što nije počelo da se primenjuje već imaju potpisane ugovore sa 6 banaka. I još očekuju sa nekima da potpišu. Ministarka je rekla da vrlo brzo to stupa na snagu“, zaključio je Filipović.

Foto: Pixabay

Filipović tvrdi da je položaj poljoprivrednika u Srbiji težak, s niskim primanjima i visokim troškovima ulaganja. Kako naglašava, pred njima se nalazi još jedna godina puna izazova.

Izvor: RTV