Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika startovan u Kraljevu

Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika startovan u Kraljevu

136
0

Grad Kraljevo, Fondacija Ana i Vlade Divac i projekat „Velika mala privreda“, koji finansira USAID, pokrenuli su danas Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika u vrednosti od milion i sedamsto hiljada dinara. Ova sredstva su namenjena učenicima završnih razreda Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu za unapređenje njihove proizvodnje.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Čemu Fond?

Do sada su kroz program u dva ciklusa podržane škole u Svilajncu i Požegi, koje pohađaju učenici iz Požege, Gornjeg Milanovca, Užica, Arilja, Čajetine, Nove Varoši, Prijepolja i Svilajnca. Sada su uključeni i učenici iz Kraljeva i okolnih opština.

Fond je usmeren na podršku mladima, učenicima završnih razreda, koji žele da se bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo. Pored finansijske podrške, mladi će imati priliku da prisustvuju predavanjima, dobiju mentorsku podršku i nauče kako da razviju sopstveni poslovni plan. Program „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“ se od 2022. godine sprovodi u saradnji sa projektom „Velika mala privreda“, koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA u saradnji sa lokalnim samoupravama širom Srbije.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Grad Kraljevo uvek izlazi u susret mladim proizvođačima

Grad Kraljevo svake godine pruža podršku poljoprivrednicima kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, posebno mladima koji žive na selu i žele da ostanu tamo.

Bojana Vujičić, koordinatorka projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac, ističe da program, pored donacija, korisnicima pruža savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, kao i predloge za profitabilnije proizvodnje. Ovo će im biti korisno pri apliciranju za druge konkurse i dobijanju dodatnih podsticajnih sredstava.

Izvor: Shutterstock/goldyg

U poslednje dve godine, u školama u Svilajncu i Požegi, oko 200 mladih je prošlo obuke. Pritom, preko 70 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad, ukupne vrednosti preko 12 miliona dinara. Program podrške poziva i druge opštine da se priključe i motivišu mlade da se bave poljoprivredom. Program se realizuje zajedno sa projektom „Velika mala privreda“ kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da:

  • unaprede svoju proizvodnju
  • razviju nove proizvode
  • osiguraju bolje uslove za život svojih porodica
  • osiguraju bolje uslove za život na selu.

Opština Kraljevo prepoznala je značaj Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika i zajedno osnivaju treći ovakav Fond u Srbiji. Ovaj program je poseban jer mladi poljoprivrednici, maturanti Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“, kroz njega uče kako da dođu do različitih vidova finansijskih sredstava, unaprede proizvodnju i dobiju donaciju za realizaciju svojih ideja. Brzo vide plod svog rada, što je najbolji način za razvijanje preduzetništva kod mladih.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu zahvaljuje Fondaciji Divac što je prepoznala značaj mladih poljoprivrednika kao nosilaca poljoprivrednog razvoja i odabrala njihovu školu za učešće u programu.

Izvor: Poljoprivrednik