Naslovna Blog Fondacija “Ana i Vlade Divac” nastavljaju podršku pazarskoj poljoprivredi

Fondacija “Ana i Vlade Divac” nastavljaju podršku pazarskoj poljoprivredi

201
0

U Novom Pazaru, zahvaljujući angažmanu fondacije „Ana i Vlade Divac,“ dvadeset tri lokalna gazdinstva dobila su podršku. Ugovori su potpisani u aprilu ove godine u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede.“

Partnerstvo sa poljoprivrednicima se nastavlja kroz najavljenu donaciju u vidu plastenika. Kako navodi gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, u planu je i realizacija novih projekata. „Za dodelu plastenika poljoprivrednicima, iz gradskog budžeta izdvojićemo četiri miliona dinara a Fondacija dva miliona. Sem toga, u planu je zajednička podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, bilo da je reč o samozapošljavanju ili podršci otvaranju radnih mesta kod već postojećih firmi, uz značajnu podršku Nacionalne službe za zapošljavanje,“ istakao je prvi čovek Novog Pazara.

ratar, foto J. El Omari
 foto J. El Omari

Predstavnici fondacije „Ana i Vlade Divac“ o inicijativi

Ana Košel, direktorka Fondacije “Ana i Vlade Divac”, obratila se lokalnim medijima. Podsetila je prisutne da je Novi Pazar jedna od 13 lokalnih zajednica u kojima je uz partnerstvo sa USAID osnovan fond za podršku poljoprivredi. Cilj inicijative je višegodišnja podrška poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja kao pozajmicu gazdinstvima obezbeđuju grad Novi Pazar i Fondacija. Sredstva koja korisnici vraćaju u Fond ostaju lokalnim samoupravama. Samim tim, njih u narednim godinama mogu da koriste kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane.

„Novi Pazar prepoznaje šta je dobro za građane i zato smo danas ovde. Plastenici za koji zajenički obezbeđujemo sredstva su donacije, jedna vrsta poklona sa željom da dodatno podržimo poljoprivrednike. Podsećam, zajedno smo osnovali fond koji je opravdao sva očekivanja a plastenici su samo dopuna te priče,“ istakla je Košel.

Foto: Pixabay

Preko 30 prijava u Novom Pazaru

Iz Regionalne razvojne agencije SEDA, čija je uloga sprovođenje ovakvih projekata, poručuju da je u fokusu projekta i podsticaj ženskog preduzetništva. Direktor Agencije, Samir Kačapor, istakao je važnost ove inicijative.

“Imali smo preko 30 prijava prema lokalnom fondu za poljoprivredu, za sredstva koja se vraćaju, uz grejs period od godinu dana i procenat učešća poljoprivrednika. Grad je dao mnogo novca iz godine u godinu izdvajaće više, te očekujemo da će Fond iz godine u godinu imati ozbiljna finansijska sredstva i mogućnost podrške većem broju gazdinstava. Zahvalnost dugujemo Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja i Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi bez kojih nije moguće usmeriti sredstva na prav način”, apostrofirao je Kačapor.

Izvor: Indeksonline