Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Fortis Group volšebno preuzima biogasne elektrane u Pančevu

Fortis Group volšebno preuzima biogasne elektrane u Pančevu

135
0

Fortis Group završava kupovinu dve biogasne elektrane u Pančevu, a nedavno je postavila najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji. Glavni operativni direktor Velimir Gavrilović ove firme je dotične informacije dostavio u svojoj izjavi na Beogradskom energetskom forumu.

Prema pisanju portala Balkan Green Energy News, Fortis grupa, međunarodna korporacija koja je svoje poslovanje započela u Turskoj, proširuje svoje aktivnosti širom Balkana, a Beograd je izabrala za regionalno sedište za jugoistočnu Evropu.

Izvor: Bolja zemlja

„Odatle upravljamo mnogim projektima za solarnu energiju i vetroparkove, kao i nove biogasne elektrane. Upravo sada završavamo kupovinu dve elektrane na biogas u Pančevu u Srbiji, a uskoro ćemo, sa zadovoljstvom, početi da proizvodimo struju. Ovo je izuzetan zeleni projekat na koji će naša grupa biti ponosna“, apostrofirao je Gavrilović na forumu.

Biogasne elektrane pod novom upravom

Kompanija u Srbiji razvija projekte ukupne predviđene snage od jednog gigavata. Oni uključuju vetroparkove Gornjak (194,4 megavata) na istoku zemlje, Juhor (144 megavata) između Kruševca i Jagodine, i Vranje (171 megavat).

YouTube Screenshot
Izvor: Udruženje Biogas

Fortis grupa planira da izgradi ova postrojenja do kraja 2028. godine, integrirajući u njih baterijske sisteme za skladištenje energije. Kompanija je objavila da su studije izvodljivosti za ove vetroelektrane skoro završene i očekuje da će tri vetroparka zajedno proizvoditi 1,5 teravat-sati godišnje.

Takođe, Fortis grupa već poseduje biogasnu elektranu Dolovo kod Pančeva, kapaciteta tri megavata. U ovoj elektrani se koristi stajnjak i drugi poljoprivredni ostaci, sa godišnjom proizvodnjom od 28 gigavat-sati struje.

Photo by Julia Koblitz on Unsplash

„Investitorima koji su zainteresovani za energetiku i kompanijama koje već poseduju izgrađene obnovljive izvore možemo ponuditi otkup projekta. Možemo ponuditi sufinansiranje. Možemo ponuditi razne oblike partnerstva. Na kraju, možemo otkupljivati struju iz vaših elektrana i plasirati je širom regiona i van ovog regiona pomoću naših ćerki kompanija koje se bave trgovinom električnom energijom“, istakao je Gavrilović.

Na svom matičnom tržištu, Fortis Group upravlja fotonaponskim i biogasnim postrojenjima i razvija mrežu za punjenje električnih vozila. Takođe, ulaže u projekte u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

YouTube Screenshot
Izvor: Udruženje Biogas

Fortis Group je nedavno izgradila najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji, sa kapacitetom od 68,7 megavata. Pre dve godine, u istom području, instalirali su fotonaponski sistem od deset megavata, što je bilo prvo takvo postrojenje na bivšem rudniku uglja na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Nova ekonomija