Naslovna Poljoprivreda Futoški kupus: stanje, izazovi, budućnost

Futoški kupus: stanje, izazovi, budućnost

102
0

Širom Srbije, a i preko, futoški kupus je sinonim za kvalitet. To potvrđuje i sertifikovana oznaka ove kulture kao autohtone sortne populacije. Bolja zemlja je na temu ovog visokokvalitetnog kupusa razgovarala sa Miroljubom Jankovićem, proizvođačem i članom udruženja „Futoški kupus“ zaslužnog za sertifikaciju i očuvanje ovog povrća.

Šta čini futoški kupus drugačijim?

Janković je za početak istakao da je futoški kupus među najtraženijima u Srbiji. Naveo je da je, kao kultura, ovaj kupus lakši i rastresitiji od ostalih sorti, sa najtanjim listom i blago spljoštenom glavicom. Pritom, posebno je apostrofirao duž našeg razgovora da je ljudski faktor vrlo mali u uzgoju ove sorte. Štaviše, sem odabira semena, ljudska ruka vrlo malo „dira“ samu genetsku strukturu kupusa, te je on prirodniji i zdraviji od većine sorti na tržištu.

U nastavku izjave, Janković je izdvojio trenutak i da pojasni aktivnosti udruženja koje predstavlja. Prema njegovim rečima, u periodu srednjih i poznih dvehiljaditih, kada se udruženje i formiralo, vrlo malo proizvođača je uzgajalo futoški kupus za komercijalne svrhe. Ne bi li sačuvali ovu autohtonu kulturu od nestanka, lokalni povrtari su formirali udruženje 2007. godine, i već 2012-te je obezbeđena sertifikacija kupusa kao autohtone sorte.

Izvor: Bolja zemlja

Pregled ove sezone (i šta se predviđa za narednu)

Ova sezona, kako Janković naglašava, je bila izuzetno teška po povrtare. Naveo je štetu koju su kasni mraz, letnje superćelijske oluje i maltene tropsko ranojesenje vreme naneli futoškom kupusu. Prema njegovim procenama, kod najvećeg broja uzgajivača će prinosa biti 50% manje nego inače. Na nekim imanjima će taj pad iznositi i frapantnih 2/3 ukupnih prinosa.

Kao vizuelni primer loše godine, Janković je izdvojio tri glavice u različitim herbofazama. Prva od tri glavice je doživela najranije stres i počela je da formira cvetonosno stablo. Druga je oformila stablo koje je već iscvetalo. Treća, posebno iznenađujuće sagovorniku, je krenula da baca mahune sa semenjem. „Za svojih 40 i kusur godina bavljenja proizvodnjom, ovako nešto nikad nisam video,“ izjavio je Janković za Bolju zemlju.

Izvor: Bolja zemlja

Iako su prinosi izuzetno mali ove godine, Janković ističe da će genetika biljke zapamtiti ovu štetu. Samim tim, ako do sličnog klimatskog stanja dođe i naredne sezone, futoški kupus će biti spreman, bez obzira na svoju inherentnu osetljivost.

Janković je, tokom našeg razgovora, u detalj opisao i kako se uzgaja futoški kupus. Zainteresovani? Bacite pogled na naš zvanični YouTube kanal i overite prilog o najpoznatijoj sorti kupusa u Srbiji!

Prethodni tekst„BioSense“: Fenotipizacija biljaka najsavremenijim sredstvima
Sledeći tekstFarma svinja „Mistral Komerc“: landrasi od odgoja do tova