Naslovna Blog Gara, prasica-ljubimica

Gara, prasica-ljubimica

101
0

Iako je tek nekoliko meseci stara, prasica Gara već ima uzbudljivu priču koja liči na scenario filma, i može s ponosom reći da je rođena pod srećnom zvezdom. Preživela je samostalno kao beba tokom jeseni u šumama Murtenice, gde obitava različita divlja fauna. Srećom, njen vlasnik je obavezao se da je neće poslati na klanje, kao što se obično radi sa njenim srodnicima, već će je negovati i maziti sve do starosti.

„Čvrsto sam rešio, Garu ću gajiti do njenog sudnjeg dana, neću je klati, već će živeti i uživati dok prirodno ne ugine,“ veli drvoseča Grujica Ilić iz Negbine kod Nove Varoši.

Kada Gara svog Grujicu nađe…

Grujica Ilić je izgubio krmaču i devetoro prasadi zbog bolesti tokom prošle jeseni. Deseto prase iz legla je ostavio da umre, ali na iznenađenje svih, ono se nakon 13 dana vratilo iz šume potpuno zdravo. Domaćin joj je dao ime Gara, a sada je omiljena i mažena u celom zaseoku. Ilić, iako je prvobitno planirao da prodaje prasad kako bi zaradio tokom zimskih dana, sada je promenio svoje planove zbog Gare.

„Čim se krmača oprasila razbolelo se petoro prasadi, lečio ih veterinar, ali nije bilo spasa. Zatim se razbolela i krmača, pa je i ona uginula, a ostalo još petoro siročića. Borio sam se, hranio ih, ali ista bolest je zakačila i njih, pa je četvoro ubrzo završilo. Na kraju je ostala samo ona, moja Gara, koja je jedina od svih prasića bila crne boje,“ priseća se Ilić.

Foto: Pixabay

Nekoliko dana kasnije, Gara se razbolela, što je dovelo do toga da Grujica, obeshrabren i strepeći od najgoreg, umota prase u svoju radnu bluzu – istu koju nosi kada ide u šumu – i ostavi ga pored štale, prepustivši ga sudbini.

„Bio sam ubeđen da joj nema spasa i da će je bolest odneti kao kao majku joj, braću i sestre. Kada sam otišao ujutru u štalu da namirim ostalu stoku, nje tamo međutim nije bilo, dok je bluza stajala na istom mestu. Pretpostavio sam da je Garu pojelo zverinje tokom noći, jer se u blizini mog domaćinstva nalazi trnjak i šuma, pa divljih zveri ima na pretek,“ dodaje drvoseča.

Foto: Pixabay

Sticaj srećnih okolnosti

Dok je jedne prohladne decembarske noći sa komšijom sedeo u kući, tačno 13 dana nakon što se oprostio od Gare, začuo je njisku kod štale. To ga je začudilo, jer nije imao nijednu svinju u oboru. Odmah se uputio tamo i pred vratima ugledao već prežaljeno prase.

Drvoseča je izjavio kako nije verovao šta vidi svojim očima. Prase je bilo baš iznemoglo, mršavo, samo koža i kosti, kako se kaže u narodu. Odmah ga je nahranio i zatvorio u toplu štalu.

Gara se brzo oporavila i sada uživa u Ilićevom dvorištu. Nije zatvorena, pitoma je, umiljata i voli da se igra. Ilić ističe kako je Gara sada kao kućni ljubimac. Puštena je, ponekad i izađe iz dvorišta na sokak. Ali ne ide daleko. Komšije su se navikle na nju, pa se nikog ne plaši.

Izvor: Dobro jutro

Prethodni tekstTek 3% poljoprivrednica koristilo subvencije – skandal!
Sledeći tekstZakerberg rešio da se opaoriše