Naslovna Blog Gazdinstvo „Tasić“: lavanda, lejke i još ponešto

Gazdinstvo „Tasić“: lavanda, lejke i još ponešto

133
0

U selu Korbevac, nadomak Vranjske Banje, nalazi se nadaleko poznato poljoprivredno gazdinstvo „Tasić“ koje predvodi veteran agrara, Goran Tasić. Na ovom gazdinstvu godinama rastu lejke, odnosno tivke sudovnjače. Ove davno zaboravljene biljke su se u dobra stara vremena najčešće koristile za zahvatanje vruće i hladne vode iz kotlića, ali i za jelo u mladom stadijumu ploda.

YouTube Screenshot
Izvor: Goran Tasić – zvanični YouTube kanal

Ovu neobičnu biljku prvobitno su gajili roditelji Gorana, a on je nastavio tu praksu kada je preuzeo vođenje domaćinstva. On pažljivo čuva ove biljke i posvećeno se brine o tome da svake godine obnovi njihovo seme. Krajem marta, redovno seje seme različitih vrsta lejki u čaše napunjene đubrivom iz sopstvenog glistenjaka, a zatim ih ostavlja u plasteniku kako bi se biljke, uz redovno zalivanje, neometano razvijale do prvog maja.

„U tom periodu ih sadim, jer tada na našem terenu nema opasnih mrazeva koji bi mogli da im naude. Najbolje uspevaju kada rastu pored vode i kada se njihova loza, koja može da dostigne i deset metara dužine, umota oko nekog visokog drveta,“ ističe vlasnik gazdinstva. „Pored ovih sorti lejki uzgajam i još jednu koja je stigla iz Bosne, a koja daje prelepe plodove. Tako da svaki može da se upotrebi kao ukras.“

YouTube Screenshot
Izvor: Vranjska Plus

Šta sve Goran Tasić ima da ponudi?

Goran bere plodove lejke u oktobru, a zatim ih ostavlja da se suše na šarenom hladu. Zahvaljujući svojoj veštini u zanatu, prvobitno je od tih plodova pravio različite ukrase za kuću. Tako je mnoge od njih transformisao u lustere, dok su neki poslužili kao božićna dekoracija ili korpe za smeštaj uskršnjih jaja. Oni plodovi koje nije iskoristio za izradu ukrasa, pronašli su svoje mesto kao dekoracija na njegovom etno gazdinstvu koje postepeno uređuje ispred svoje kuće.

Kada su proizvođači lubenica u vranjskom kraju počeli primenjivati kalemljenje pelcera bostana, to je predstavljalo priliku za zaradu koju je jedan pojedinac prepoznao. Zbog toga je odlučio da poveća broj sadnica u svom plasteniku. U skladu s planom proizvodnje, tokom jeseni bi ostavljao i neophodnu količinu semena. „U proseku od svake lejke može da se dobije od 200 do 300 semenki. Kada se izvade treba da se čuvaju na suvom mestu i van domašaja glodara,“ veli Tasić.

YouTube Screenshot
Izvor: Vranjska Plus

Sem lejki, Tasić je poznat i po poljima lavande koje sa porodicom uzgaja takođe jako dugo. Pritom je i sklon da na svojim njivama podiže neobične kolibe za zaštitu od sunca. Usput pravi stočiće i stoličice od pogodnih panjeva za odmor, pa je jednu ovakvu garnituru za sedenje smestio u svom voćnjaku, među stablima prezrelih šljiva. Ovde obično sedne sa svojim gostima koji dođu da obiđu njegovo gazdinstvo. A na gazdinstvu, sem lavande i lejki, gosti imaju da vide  zasade dunja, aronije, kupina, jabuka i ljubičastog krompira. Njegov kućni ribnjak je takođe postao legendaran u Korbevcu.

Izvori: Dobro jutro, JugMedia