Naslovna Blog Genetski modifikovane krave: manje metana?

Genetski modifikovane krave: manje metana?

351
0

Po rečima izvesnih stručnjaka, kroz genetsku modifikaciju moguće je dobiti krave koje proizvode manje metana, prenosi Rojters.

Krave pioniri na polju zelene poljoprivrede

Kanadski farmer Ben Louvita sledećeg proleća očekuje teljenje svojih krava. Njegova grla će biti prva u svetu koja su uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem. Naime, one su genetski modifikovanje da svojim podrigivanjem emituju što manje metana u atmosferu.

YouTube Screenshot
Izvor: SomaDetect

Kao treća generacija farmera u svojoj porodici, Louvit uzgaja stoku na svom imanju u Lindenu, Ontario. Veštačko osemenjavanje njegovih grla je obavljeno u junu i obuhvatalo je 107 krava i junica. Korišćeno je seme bika koji je bio prvi na tržištu sa genetskom osobinom niske proizvodnje metana. „Selektivni uzgoj za manje emisije metana, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, izgleda kao laka pobeda,“ istakao je Louvit.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju muznih krava koje emituju manje metana mogao bi pomoći u smanjenju jednog od najvećih izvora potentnog stakleničkog gasa, tvrde naučnici i stručnjaci iz mesne industrije. Podsetićemo da goveda proizvode metan putem podrigivanja.

YouTube Screenshot
Izvor: SomaDetect

Kompanija „Semeks“ je Louvitu dostavila seme bika za priplod novih generacija krava. Kako tvrdi potpredsednik kompanije Dru Sloun, usvajanje osobine niskog metana može smanjiti emisije ovog štetnog gasa kod muznog stada Kanade za 1,5% godišnje, i do 20-30% do 2050. godine. „Kompanija je ovog proleća počela tržišno plasirati spermu sa osobinom vezanom za metan u 80 zemalja. Rane prodaje uključuju farmu u Britaniji i farme mlečnih proizvoda u SAD-u i Slovačkoj,“ naglasio je potpredsednik Sloun.

Stručnjaci podeljeni

Iako se najveći broj stručnjaka slaže da je smanjenje emisija metana ključno po čitavu planetu, ne vide svi genetsku modifikaciju grla kao idealno rešenje. Frenk Mitlouner, profesor animalne nauke na Univerzitetu Kalifornija Dejvis, tvrdi da uzgoj sa niskim emisijama metana može imati „dubok uticaj“ na emisije goveda širom sveta. Pak sa druge strane, pojedini zvaničnici mlečne industrije ostaju nepoverljivi prema uzgoju sa niskim emisijama metana. Oni tvrde da ta praksa može dovesti do problema sa varenjem.

YouTube Screenshot
Izvor: SomaDetect

Kanadska vlada trenutno ne nudi podsticaje za uzgoj goveda sa niskim emisijama metana. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje je saopštilo putem mejla da Otava radi na uvođenju kredita za smanjenje metana putem boljeg upravljanja stajnjakom. Nekoliko zemalja i kompanija iz prehrambene industrije je već počelo da podstiče farmere da pređu na uzgoj goveda sa nižim emisijama. Primera radi, Novi Zeland će početi sa oporezivanjem farmera za metan iz goveda već 2025. godine.

Izvori: Agro News, CBC

Prethodni tekstPasulj se i dalje isplati u Srbiji
Sledeći tekstĐapić: Oporavak od oluja trajaće čitavu deceniju