Naslovna Vesti Ginisov rekord osvojen u Kikindi: Saznajte tajni recept za uzgoj najduže tikve...

Ginisov rekord osvojen u Kikindi: Saznajte tajni recept za uzgoj najduže tikve na svetu

Bundeva se smatra jednom od najlekovitijih agrikultura. Poreklo vodi iz Amerike, tačnije Gvatemale i Meksika, gde je kultivisana iz divlje tikve.

1919
0

Predstavlja izuzetno hranljivu materiju sa interesantnim nutritivnim vrednostima, igra važnu ulogu u mnogim običajima širom sveta, a u Srbiji je omiljena u kulinarstvu.

U zavisnosti od dela zemlje, za bundevu postoji mnogo sinonima: dulek, belokorka, buca tikva, budimka, ludaja, žuta tikva, zimska tikva, pečenka, banana tikva, delkata, kaboča, mala okrugla tikva, turban tikva, bujača, buče, misirača i mnogi drugi.

Osim raznovrnih naziva, hranljivih svojstava i lekovitih materija, bundeva je razvila i širok spektar boja po kojima se razlikuje. One mogu biti zelene, bledožute, žute, šarene, bele, sive.

Zanimljiva je činjenica da je tikva otporna na parazite, pa se kod uzgoja ne tretira nikakvim herbicidima.

Takođe je interesantno da, dok raste, iz zemlje pokupi skoro sve hranljive materije, pa je na tom zemljištu otežan uzgoj mnogih drugih kultura.

Nedovoljno iskorištena lekovita svojstva

Razlika između tikve i bundeve
Razlika između tikve i bundeve

Bogata je beta karotenom, belančevine, biljnim vlaknima, biljnim mastima, vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C i E. Sadrži i dosta kalijuma, kalcijuma, luteina, nacina, mangana, nezasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, pektina, salicilne kiseline, gvožđa, fosfora, celuloze, cinka, šećera. Spisak je dugačak, a lekovita svojstva već utvrđena.

Stručnjaci kažu da česta konzumacija ovog povrća povoljno utiče na akne, alergije, anemiju, bolesti mokraćnih puteva, anksioznost, arterosklerozu, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, gojaznost, depresiju, ekcem, zapaljenje bešike i mnoge druge zdravstvene tegobe.

I pored svih navedenih činjenica, bundeva je odavno postala i belosvetska sportska disciplina. Takmičenje u uzgoju najdužih i najtežih tikava, nije samo zabava koja je deo svetske scene. Kikinda je poznata kao bundevarski kraj i već više od 3 decenije održava se takmičenje pod nazivom Dani ludaje.

Foto: Goran Lazić/Privatna arhiva

I sve bi ovo bio samo zanimljiv tekst o tikvi, da pre samo 6 meseci jedna Kikinđanka, dučka gotovo 4 metra, nije postala svetska rekorderka po dužini i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Goran Lazić, otac najduže tikve na svetu, otkrio nam je detalje kako je uspeo da uzgoji bundevu koja je oborila kanadski svetski rekord iz 2015. godine.

Intervju pogledajte ovde: