Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Godišnja osnovica PIO doprinosa 420.300 dinara

Godišnja osnovica PIO doprinosa 420.300 dinara

137
0

Po obračunu Poreske uprave, godišnja osnovica PIO doprinosa za poljoprivrede iznosi 420.300 dinara. Najniža mesečna osnovice doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike utvrđena je u iznosu od 35.025 dinara po jednom osiguraniku.

Foto: printscreen Youtube

Godišnja osnovica doprinosa pojašnjena

I godišnja i mesečna osnovica doprinosa ustanovljena je u skladu sa članom 27.  Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Osiguranje je obezbeđeno za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa i u toku je masovna štampa i dostavljanje rešenja.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje propisane su članom 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje te stope iznose 24%. Iznos je 10,3% je propisan za stope doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama. Rate se isplaćuju u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15.02, 15.05, 15.08, i 15.11.2023. godine). Svaka isplata se obavlja na propisane račune koji su naznačeni u rešenju. Pritom, osiguranici plaćaju sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP (broj odobrenja za plaćanje).

Izvor: Pixabay

Poreska uprava izlazi u susret poljoprivrednicima

Prilikom uplata poreskih obaveza za ovu godinu, potrebno je da poreski obveznici postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene. Isto važi i za uplatu za narednu godinu.

U cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima. Oni služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu. Pri popunjavanju naloga, iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija. U te svrhe je omogućen i adekvatni QR kod. Skeniranjem koda se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju svi podaci koji su neophodni za uplatu.

Izvor: AgroFin