Naslovna Poljoprivreda Gojković: „Pokrajinska vlada pomaže u saniranju štete“

Gojković: „Pokrajinska vlada pomaže u saniranju štete“

62
0

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obišla je Gložan u opštini Bački Petrovac, gde je u olujnom nevremenu u ponedeljak učinjena velika šteta na poljoprivrednim usevima.

Vojvođanski ratari u problemu

Dve nedelje nakon oluje koja je uništila useve na teritoriji Požege i Novog Pazara, nove nevolje za ratare pogodile su sever zemlje, u Vojvodini. Nevreme koje je početkom nedelje zahvatilo Novi Sad, Beočin, Temerin, Bačku Palanku i druge oblasti nanelo je veliku štetu kukuruzu, soji i pšenici, iako, srećom, nisu sve njive podjednako pogođene, jer je na nekima šteta „totalna“.

Izvor: Pokrajinska vlada

Agronom Jovan Sušić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac izjavio je za RTV Vojvodine da je na nekim mestima situacija bila dramatična, sa stoprocentnim uništenjem useva u zoni delovanja gradonosnog oblaka, ali je sreća u nesreći da pojasi uništenja nisu veliki. Ukazao je da je kod Bačke Topole uništeno sve u zoni delovanja oblaka, dok je na periferiji, gde je intenzitet grada jenjavao, došlo do oštećenja koja će se najverovatnije sanirati, ali će količina useva biti manja.

Sušić je naveo da pojedine biljke mogu da se oporave, te da razmere štete nisu iste na svim usevima. Soja, ako doživi grad u ranim fazama, može se oporaviti gotovo 100%, kao i kukuruz, ako je vegetaciona kupa ostala nepovređena. Istakao je da biljke, kao i svaki živ organizam, imaju sposobnost prilagođavanja, pa postoji šansa za oporavak ako vegetaciona kupa nije oštećena. Međutim, kod useva kao što je pšenica, materijalne štete su velike.

Izvor: Pokrajinska vlada

Gojković o priskakanju Vlade u pomoć

Što se konkretno tiče opštine Bački Petrovac, na njenoj teritoriji oštećeni su ili potpuno uništeni usevi u ataru Gložana. Velika šteta je zabeležena i u delu atara u Bačkom Petrovcu. Prema prvim procenama, olujnim nevremenom zahvaćeno je 2.820 hektara u Bačkom Petrovcu. To sačinjava čak 53% obradivih površina. Sa druge strane je u Gložanu stradalo 2.870 hektara, gotovo 100%. Predsednica Pokrajinske vlade održala je hitan sastanak sa predstavnicima opština Bački Petrovac, Bačka Palanka i Temerin. Ovo je odrađeno zarad informisanja o situaciji nakon elementarne nepogode, procenama štete i oštećenim građevinskim objektima. Naglasila je da se iz radarskih centara reagovalo sa protivgradnom zaštitom i raketama. Ovim potezom je sprečena šteta u velikom delu Vojvodine.

Gojkovićeva je istakla da će se čekati na procenu štete od strane komisija, te da su potrebni tačni podaci o broju poljoprivrednih gazdinstava osiguranih od ovih nepogoda. Takođe, naglasila je važnost osiguranja useva zbog učestalih nepogoda i potrebu razvijanja društvene svesti o zaštiti imovine. Nakon procene štete i saznanja koliko će osiguranje moći da pokrije, razmotriće se mogućnosti pomoći iz budžeta AP Vojvodine.

Izvor: Pokrajinska vlada

Predsednica Gojković je istakla i da je predsednica Opštine Bački Petrovac stupila u kontakt sa Ministarstvom poljoprivrede radi mogućnosti pomoći oštećenim područjima. Naglasila je potrebu zaštite životne sredine. Kako je apostrofirala, priroda je svojom nepredvidivošću učinila veliku štetu. Samim tim se moramo materijalno pripremiti za saniranje štete i pomoći poljoprivrednim proizvođačima i građanima sa oštećenim objektima.

Predsednica Opštine Bački Petrovac, Jasna Šproh, obratila se medijima. Navela je da je šteta na građevinskim objektima manja nego prošle godine, kada je oluja bila jača. Ali su građani, kako je dodala, pretrpeli stopostotnu štetu na poljoprivrednim usevima, uključujući uništenje krova na crpnoj stanici i prokišnjavanje krova na OŠ „Jozef Marčok Dragutin“.

Izvori: AgroTV, 24 Sedam