Naslovna Poljoprivreda Gornji Milanovac: konkurs za bespovratna sredstva

Gornji Milanovac: konkurs za bespovratna sredstva

123
0

Opština Gornji Milanovac raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi za 2024. godinu. Ovo je obavila na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Gornji Milanovac za 2024. godinu. Konkurs je pritom upriličen i a na osnovu saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Zahtevi za konkurs se mogu podneti u Kancelariji za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac. Dotični je otvoren do utroška sredstava, kako apostrofira Milka Nedeljković, šefica Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Konkurs, detaljnije

Milka Nedeljković je istakla da je konkurs bio objavljen trećeg maja, a da je od juče, sedmog maja, bio otvoren za prijave. Naglasila je da je interesovanje poljoprivrednih proizvođača sa teritorije njihove opštine bilo veoma veliko. Dodala je da se prijava mogla podneti za sve grane poljoprivredne proizvodnje, a da su subvencije išle od 50% do 60%, pri čemu su poljoprivrednici mogli računati na ukupna sredstva do 800.000 dinara. Istakla je da je važno napomenuti da je u investicije za fizičku imovinu, uključujući i traktore za osnovnu obradu, uvršten i traktor, tako da su poljoprivrednici koji su ove godine investirali u nabavku novog traktora mogli računati na sredstva do 800.000 dinara. Prema njenim rečima, to je bilo izuzetno važno jer je cilj opštine Gornji Milanovac i kancelarije za poljoprivredu bio pružanje podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.

Izvor: Shutterstock/librakv

Nadalje je navela da je program mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja bio detaljno razrađen i usaglašen je sa Strategijom poljoprivrednog razvoja opštine Gornji Milanovac, koja je obuhvatala petogodišnji period razvoja poljoprivrede u milanovačkom kraju, ali se i dalje pratilo interesovanje proizvođača.

I još detalja…

U nastavku izjave, Nedeljković je rekla da je novina za tu godinu u vezi sa stočarstvom bila mogućnost subvencije za kupovinu hrane za ostavljenu žensku telad iz sopstvenog zapata. Poljoprivrednici su mogli konkurišu za maksimalno šest grla. Pritom, povraćaj je bio 50.000 dinara po grlu, odnosno maksimalno 300.000 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu, za ostavljenu žensku telad. Takođe, su dodali da su te godine subvencionisali i nabavku svih priključnih mašina za sve sektore poljoprivredne proizvodnje. Za podizanje plastenika, subvencija je iznosila 60%.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Takođe subvencionisali su i nabavku protivgradnih raketa i mreža, s ciljem smanjenja šteta od elementarnih nepogoda. Napomenuli su da je sve što je bilo predmet interesovanja poljoprivrednih proizvođača bilo uključeno u konkurs. Takođe su rekli da je pčelarska proizvodnja bila razvijena na području opštine Gornji Milanovac. Samim tim će oprema i nabavka košnica biti predmet subvencija, prema izjavi Nedeljkovićeve.

Konkurs će ostati otvoren dok se sredstva ne potroše, najkasnije do 30. oktobra. Kancelarija za poljoprivredu Opštinske uprave Gornji Milanovac stoji na raspolaganju svim zainteresovanim poljoprivrednicima za bilo kakva pitanja u vezi s konkursom. Tu možete saznati i za informacije o tome kako prikupiti dokumentaciju prilikom podnošenja zahteva.

Izvor: Glas Zapadne Srbije