Naslovna Poljoprivreda Gornji Milanovac pomaže agrar (daju pare)

Gornji Milanovac pomaže agrar (daju pare)

87
0

Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom, u čemu veliku ulogu imaju davanja od strane lokalne samouprave. Ona iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj moderne poljoprivrede milanovačkog kraja.

Foto: Pixabay

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, posetio je domaćinstvo porodice Strizović u Brđanima. Kovačević je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi mnogočlanu porodicu i upozna se s njihovim radom u Brđanima, gde se primarno bave proizvodnjom mleka i stočarstvom.

On je istakao da su razgovarali o subvencijama koje pružaju opština i Ministarstvo poljoprivrede, te naglasio važnost korišćenja IPARD fondova. Kovačević je napomenuo da će agrarni budžet za narednu godinu biti kreiran s ciljem modernizacije proizvodnje, jer smatra da bez savremenih metoda neće biti značajnog napretka u mlekarstvu, što je trenutno veoma potrebno srpskom agraru.

Izvor: Shutterstock/librakv

„Gornji Milanovac – zato što naši paori vrede“

U nastavku izjave, Kovačević je apostrofirao do koje mere tehnologija igra ulogu u stvaranju modernog agrara. „Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost,“ naglasio je.

Prema njegovim rečima, gorepomenuto ima visoku cenu. Ali je svakako opština spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, čak i deo samog kredita. „Tu je naravno i IPARD fond. Ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga. Kada vidite dvanaest članova domaćinstva, šest odraslih i šestoro dece to je zaista jedna prelepa slika i zahvaljujem se domaćinima na toplom prijemu. Zajedno ćemo raditi na formiranju novog agrarnog budžeta kako bismo svima olakšali“, veli Kovačević.

Izvor: Shutterstock/librakv

Koliko paori dobijaju?

Ove godine, opština Gornji Milanovac je izdvojila 72.000.000 dinara za direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima.

Predsednik opštine izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja prijava domaćina za kupovinu preko trideset traktora, kao i zbog nabavke nove mehanizacije. To, prema njegovim rečima, znači da će sela ostati aktivna i da će domaćini nastaviti da se bave poljoprivredom.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Nenad Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima, isto se obratio medijima. Istakao je da stočarstvo zahteva mnogo rada i odricanja, ali da su subvencije opštine od velike pomoći. On je naveo da u svom domaćinstvu imaju dvadeset dva grla i da planiraju da sledeće godine konkurišu za projekte poput pametne štale. Oni će mu pomoći, veli on, da unapredi svoju proizvodnju.

Opština Gornji Milanovac planira da nastavi sa povećavanjem agrarnog budžeta u budućnosti, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom i pomogla postojećim poljoprivrednicima da uvećaju svoje prihode.

Izvor: AgroTV