Naslovna Poljoprivreda Grad Beograd: Subvencije za poljoprivrednike

Grad Beograd: Subvencije za poljoprivrednike

199
0

Glavni grad dodeljuje subvencije! Dragi paori, sada je idealna prilika da se prijavite i da obezbedite sebi sredstva za proizvodnju! Naime, Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda objavio je javne pozive za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu. Prijavljeni ratari će dobiti podsticaje u ukupnom iznosu od 511 miliona dinara. Treba apostrofirati da je ova suma do sada najveći iznos izdvojen za ove namene ikada.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Subvencije, detaljnije

Iz sekretarijata je saopšteno da se radi o pet javnih poziva, uključujući nabavku poljoprivrednih priključnih mašina, traktora i opreme za pčelarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo i stočarstvo.

Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna, pokrivajući do 80% prihvatljivih troškova investicije. Pravo na podsticajna sredstva ima fizičko lice koje je nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Beogradu.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Sredstva za nabavku novih poljoprivrednih priključnih mašina iznose najviše 500 hiljada dinara po korisniku, a za ovu svrhu je izdvojeno 140 miliona dinara.

Za nabavku novih traktora, maksimalni iznos po korisniku je milion dinara, ukupno 171 milion dinara.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Javni poziv za stočarstvo obuhvata nabavku grla stoke i opreme, s dostupnim iznosom od 100 miliona dinara, pri čemu pojedinačno sredstva ne prelaze 750 hiljada dinara.

Za voćarstvo, povrtarstvo i ratarstvo, sredstva za nabavku opreme iznose 60 miliona dinara, pri čemu će maksimalni iznosi biti određeni javnim pozivom s obzirom na različite vrste opreme.

Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Za nabavku nove opreme u pčelarstvu, sredstva su maksimalno 120 hiljada dinara po korisniku, uz ukupan fond od 40 miliona dinara.

I još detalja pride

Rok za predaju prijava je do 3. juna do 15 časova. Prijave se mogu dostaviti lično na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda, na adresi Ulica kraljice Marije 1, ili putem pošte na adresu Sekretarijata za poljoprivredu Gradske uprave Grada Beograda, takođe na istoj adresi.

Foto: printscreen Youtube

Sekretarijat za poljoprivredu već godinama ulaže u poljoprivredu kao podršku poljoprivrednicima, pružajući podsticajna sredstva i organizujući razne obuke, kao i učešće na sajmovima.

Naravno, treba uzeti u obzir par stvari. Pre svega, tu je značaj poljoprivrede kao jednog od osnovnih stubova razvoja grada Beograda. Potom je tu činjenica da gotovo polovina površine grada čini obradivo poljoprivredno zemljište. A ne treba zaboraviti da postoji preko 30.722 gazdinstva. Uzev sve to u obzir, Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda izdvojio je rekordnih 511 miliona dinara u 2024. godini za podsticajna sredstva u poljoprivredi, što je najveći iznos do sada.

Foto: Pixabay

Važno je napomenuti da je u 2023. godini izdvojeno 450.600.500,00 dinara za podsticajna sredstva, koja su koristila 1.098 poljoprivrednika. Za više informacija, zainteresovani mogu posetiti zvanični sajt Grada Beograda u delu pod nazivom „Gradski oglasi i konkursi“.

Izvor: AgroTV