Naslovna Poljoprivreda Grad naneo mnogo štete: evo šta kažu paori

Grad naneo mnogo štete: evo šta kažu paori

97
0

Recentni grad koji je devastirao velike delove Srbije naneo je štetu poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo u Novom Pazaru i Užicu. Evo i dodatnog infoa.

Image by Hans from Pixabay

Grad tutnjio u Užicu

Prema podacima Prognozno izveštajne službe regionalnog centra Užice, na području pod nadležnosti RC Užice juče posle podne, olujno nevreme sa krupnim gradom i obilnim padavinama pogodilo je nekoliko lokaliteta u opštinama Užice (Lunovo selo, Karan, Sevojno, Volujac), Požega (Tvrdići, Uzići, Dobrinja, Tabanovići) i Čajetina (Kriva reka, Mačkat). Prema podacima automatske meteorološke stanice u Sevojnu, u periodu od 15 do 18 časova palo je 63 mm kiše, što je prouzrokovalo štete na voćnim zasadima, ratarskim i povrtarskim usevima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da obiđu svoje zasade i useve kako bi utvrdili da li ima oštećenja od grada. Ukoliko se oštećenja uoče, preporučuje se da u roku od 24 sata izvrše hemijski tretman kako bi sanirali rane na stablima i plodovima te ih dezinfikovali, čime će se sprečiti infekcija gljivičnim i bakterijskim oboljenjima na mestima mehaničkih povreda. Takođe, potrebno je ukloniti oštećene i polomljene biljne delove iz voćnjaka. Najveće štete su zabeležene u zasadima maline, šljive, trešnje, jabuke i krompira.

Photo by Cody A on Unsplash

Novi Pazar na stazi uništenja

Savetnica Silvija Hodžić iz PSSS Novi Pazar izjavila je da su u delovima Novog Pazara štete u voćnjacima i povrtnjacima potpune. Kiša i grad veličine većeg lešnika, oraha i jajeta, u zavisnosti od lokacije, uništili su ovogodišnji rod.

Navela je da je grad veličine većeg lešnika, oraha i jajeta padao u delu Novog Pazara zvanom Jošanica. Ovde se očekuju značajna oštećenja na povrtarskim i voćarskim kulturama. Naglasila je i da je za ovogodišnji rod prekasno. Hodžić je objasnila da se sada ništa ne može učiniti da bi se rod spasio, ali da se može sanirati šteta na voćarskim kulturama, dok je za povrtarske teže. Istakla je da voćari trebaju primeniti higijensko-sanitarne mere kako bi pripremili i revitalizovali voćke za narednu godinu, ali da je za ovu godinu sve izgubljeno.

Izvor: Shutterstock/FlorinRO

Takođe je napomenula da je u delovima gde je tuča bila stopostotna šteta. Dodala je i da je mraz koji je bio dva puta dodatno smanjio prinose. Međutim, u tutinskom i sjeničkom kraju, gde je vegetacija zakasnila, šteta nije potpuna. Zaključila je da, nakon ove tuče u Novom Pazaru, šteta na voću i povrću može biti ocenjena kao totalna.

Izvori: Dobro jutro (1, 2)