Naslovna Poljoprivreda Grad Sombor raspisao konkurs namenjen pčelarima

Grad Sombor raspisao konkurs namenjen pčelarima

182
0

Prošle sedmice, Grad Sombor je raspisao Javni Konkurs namenjen pčelarima koji traje do 26. juna.

Konkurs je namenjen za dodelu sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem pčela na teritoriji grada u 2023. godini.

Cilj konkursa je unapređenje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda u Somboru. Ovim se podstiče povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača na tržištu, te povećanje prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima unapređenjem kvaliteta proizvodnje i modernizacijom iste, jačanjem tehničkih kapaciteta poljoprivrednih gazdinstava i dostizanje zahtevanih standarda proizvodnje.

košnice
foto J. El Omari

Za realizaciju Konkursa za dodelu sredstava proizvođačima koji se bave uzgojem pčela predviđen je ukupan iznos od 1.000.000,00 dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi, tj. po jednom korisniku, ne može biti veći od 80.000,00 dinara. Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 8.000,00 dinara.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, sa teritorije grada Sombora i koja se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda.

Foto: Pixabay

Uslovi za učešće na konkursu

Prema propozicijama konkursa, podnosioci prijave moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Njihova gazdinstva moraju da se nalaze u aktivnom statusu

Podnosilac mora imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Mesto realizacije investicije mora takođe biti na dotičnoj teritoriji.

Foto: Pixabay

Minimalni broj košnica koje podnosilac mora imati u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja kod Uprave za veterinu je 5. Maksimalni broj ne sme premašiti 500 košnica.

Ključno je da podnosilac prijave nije koristio bespovratna sredstva od grada u prethodnoj godini. Isto se odnosi i na članove gazdinstva čiji nosilac konkuriše za sredstva.

Investicija za koju se podnosi prijava za dodelu sredstava ne sme biti realizovana niti da je otpočeta njena realizacija pre potpisavanja ugovora sa gradom.

 

Izvor: Grad Sombor, AgroTV