Naslovna Blog Hemijska proreda plodova jabuke

Hemijska proreda plodova jabuke

715
0
hemijska proreda plodova jabuke

Hemijska proreda plodova jabuke je postupak koji se koristi u voćarstvu kako bi se smanjila količina voća na stablima, što dovodi do većih i zdravijih plodova. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko načina šta hemijska proreda plodova jabuke donosi, koji su efekti i preporuke za primenu ovog postupka.

Kako se radi hemijska proreda plodova jabuke?

Hemijska proreda plodova jabuke se obično sprovodi u ranoj fazi razvoja ploda kada se plodovi nalaze u veličini od oko 6-10 mm. Postupak se obično sastoji od nanošenja hemijskih sredstava na stabla, koja utiču na razvoj plodova na drvetu. Sredstva se obično nanose preko prskalice ili drugih uređaja za raspršivanje.

Koji su to načini hemijske prorede?

Postoji nekoliko različitih načina hemijske prorede plodova jabuke, uključujući: Primenu etrela – Etrel je sredstvo koje se koristi za proređivanje plodova jabuke i drugih voćaka. Ono pomaže u sprečavanju prevelike količine plodova na stablu, što dovodi do većih i zdravijih plodova. Etrel se obično nanosi u fazi kada plodovi još uvek nisu dostigli veličinu od 10 mm. Svaki preparat ima specifičan način delovanja, a samim tim je i tehnologija primene različita. Veličina ploda, koncentracija i doza preparata, sorta i starost voćaka, kao i vremenske prilike utiču na određivanje optimalnog vremena tretmana i sredstva koje primenjujemo.

Koji su efekti hemijske prorede plodova jabuke?

Hemijska proreda plodova jabuke ima mnoge pozitivne efekte.
Smanjuje količinu plodova na stablu, što dovodi do većih i kvalitetnijih plodova. Manji broj plodova može smanjiti štetočine i bolesti, jer sa manje plodova na stablu znači i manje mesta za njihovo širenje. Omogućava bolje raspoređivanje hranjivih materija između manjeg broja plodova. I na kraju, ovaj postupak može pomoći u poboljšanju prinosa na duge staze. Redovna primena mera hemijske prorede omogućava standard 3K (količina, kvalitet, kontinuitet)

Koliko je hemijska proreda preporučljiva?

Kao i kod bilo koje hemikalije, važno je koristiti hemijsku proredu jabuka samo kada je to potrebno i na ispravan način. Stručna osoba treba odlučiti kada i koliko hemikalija koristiti, jer se količina koja se primjenjuje razlikuje zavisno od sorte jabuke i zakonima. Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova, kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto.

Pročitajte još: https://www.adama.com/srbija/sb/actueel/novosti/brevis-i-brevis-smart