Naslovna Poljoprivreda Hleb neće poskupeti do kraja decembra

Hleb neće poskupeti do kraja decembra

293
0

Predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da hleb „sava“ sigurno neće poskupeti do kraja ove godine, prenosi AgroTV. Pritom, dodao je da će se tek posle toga napraviti kalkulacija sa novim cenama struje, nafte i gasa. Tako bi se, apostrofirao je, videlo koliko su porasli troškovi proizvodnje.

Hleb najesen 2023.

U nastavku izjave, Pralica je istakao da pekari dobijaju brašno iz robnih rezervi po 24,20 dinara po kilogramu, ali samo za proizvodnju hleba „sava“. Dotični  hleb u maloprodaji košta 54 dinara, pa je postignut dogovor sa državom da se cena ne povećava do kraja godine.

„Pekari sklapaju pojedinačne ugovore za kupovinu električne energije i gasa, pa ćemo videti koliko će to podići troškove proizvodnje. Najveći problem nam predstavlja rast cene nafte jer kada ona poskupi raste cena transporta i svake vrste ambalaže,“ veli Pralica. Tom prilikom je dodao da pekari za peciva kupuju brašno po tržišnim cenama od 33-34 dinara po kilogramu. Upravo su zbog toga poskupela, istakao je. Ali pekari, po njegovim izjavama, uvek nižim cenama nekoliko proizvoda pokušavaju da privuku kupce.

Fluktuiranje cena hleba

Pralica tvrdi da cena običnih peciva još može da se drži pod kontrolom. Međutim, to nije slučaj sa filovanim pecivima jer je skup materijal. Nije izostavio da pomene i da su troškovi proizvodnje hleba porasli zbog povećanja zarada zaposlenima. Drugim rečima, prodavci primaju ne kao ranije 35.000-40.000 dinara, već 70.000 dinara. Paralelno s tim, pekari primaju od 120.000 do 180.000 sa sve noćnim radom.

Cene hleba u okruženju, u Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj, su nekoliko puta veće nego u Srbiji. Samim tim, u tim reonima nema vekne ispod 200 dinara.

„U Srbiji ima mnogo pekara i konkurencija je velika što obuzdava rast cena, ali treba znati da svaka pekara mora dnevno da ima pazar 50.000-60.000 dinara da bi bila na „nuli“, odnosno pokrila samo troškove, bez zarade“, apostrofirao je Pralica. U zaključku je dodao da pekari imaju 45 vrsta troškova. Oni uključuju klasične troškove za brašno, energente i zarade. Ali tu spadaju svakako i troškovi firmarina, nošenja na analizu proizvoda svakog meseca i mnogi drugi.

Izvor: AgroTV