Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Hlorpirifos opet! Trešnje stradaju! Ali daju se i pare. Najnovije agrarne vesti.

Hlorpirifos opet! Trešnje stradaju! Ali daju se i pare. Najnovije agrarne vesti.

124
0

Eto, odavno se nije hlorpirifos pominjao na ovom portalu. O stradalom voću smo svakako pričali. A i o parama, jelte. No, da vidimo šta nove vesti donose za ovu radnu sedmicu.

YouTube Screenshot
Izvor: Linda Chia

Nemcima smeta naš hlorpirifos

Na portalu RASFF – evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, objavljeno je da su suvi vrganji iz Srbije povučeni sa nemačkog tržišta zbog otkrivenih tragova nedozvoljenog pesticida hlorpirifosa.

Tokom zvanične kontrole pečuraka na tržištu, u srpskim vrganjima otkriven je hlorpirifos u koncentraciji od 0,18 ± 0,09 mg/kg. Ova količina se smatra potencijalnim rizikom, te su pečurke povučene iz prodaje.

Image by Maria from Pixabay

Hlorpirifos je insekticid koji spada u grupu organofosfata i deluje kao inhibitor enzima centralnog nervnog sistema kod insekata. U Evropi je zabranjen za upotrebu, ali Srbija je napravila izuzetak za useve šećerne repe, gde je njegova upotreba dozvoljena, ali pod strogim ograničenjima.

Ovo nije prvi put da su pošiljke vraćene ili povučene sa tržišta zbog hlorpirifosa. Prošle godine, Srbija je vratila 10 tona breskvi i nektarina zbog prisustva ovog insekticida, dok je Bosna zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske iz istog razloga.

Photo by Hendrik Morkel on Unsplash

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je ovaj insekticid dozvoljen samo za ograničenu primenu u šećernoj repi i da je neovlašćena upotreba ovog preparata za druge useve zakonom zabranjena i strogo kažnjiva.

Utabane trešnje, nevreme pobedilo

Svetislav Stojanović iz Buštranja, blizu Vranja, ove godine će ponovo propustiti prodaju majske trešnje, iako su imale izvanredan rod. To je, kako kaže, uzrokovala poslednja kiša u aprilu koja je došla baš u vreme intenzivnog razvoja plodova, što je rezultiralo njihovim pucanjem tokom sazrevanja.

Foto: Pixabay

On ističe da će se pukotine na plodovima produbljivati kako budu rasli, što će na kraju dovesti do propadanja plodova. Svetislav se nada da će ptice brže pojesti trešnje sa drveta pre nego što padnu na zemlju, jer bi to uštedelo vreme i trud potrebne za čišćenje.

Ipak, ima nade da će bolje proći sa sortama herc trešanja, koje se beru početkom juna, i ohridske crne, koje sazrevaju u julu, a koje su ovogodišnji rod donijele izuzetno obilno. Posebno se oslanja na herc trešnje, koje dobro podnose hladnoću i manje su sklonosti pucanju plodova.

Foto: Pixabay

On je rekao da svaka od ovih sorti ima svoje prednosti, ističući da je herc trešnja odlična za jelo i obilno rađa, dok je ohridska crna trešnja srednje veličine i ima izuzetan ukus. Dodao je da se nada da će vremenski uslovi biti povoljni do berbe.

Takođe, ponosan je što je i ove godine uspeo da zaštiti svoj voćnjak od bolesti kao što je monilija tokom cvetanja, kao i od štetočina poput gusenica. Dok mnogi u vranjskom kraju odustaju od uzgoja trešanja zbog izazova koje donosi proizvodnja, Svetislav se već godinama uspešno nosi sa svim izazovima koje donosi ova kultura.

Izvor: Trag fondacija

Malo ulaganja i u ekologiju

Trag fondacija je objavila poziv za organizacije koje su zainteresovane za sprovođenje kampanja javnog zagovaranja u oblastima ekologije, omladinskih politika i korišćenja javnih prostora da se prijave na njihov konkurs za finansijsku podršku do 22. maja.

Ovaj konkurs, deo dugoročnog programa Trag fondacije „Istraži – Osnaži“, otvoren je za organizacije civilnog društva, udruženja građana, mreže organizacija, fondacije i zadužbine koje su osnovane pre više od dve godine. Pritom, njihov prosečan godišnji prihod mora biti manji od šest miliona dinara u poslednje tri godine.

Izvor: Trag fondacija

Maksimalni iznos sredstava za koji se može konkurisati je 1,4 miliona dinara, a biće odabrano deset projekata. Pored finansijske podrške, organizacije imaju mogućnost da dobiju obuke za unapređenje veština javnog zagovaranja i podršku mentora tokom realizacije projekta. Ovaj program podrške javnom zagovaranju sprovodi se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Velike Britanije.

Izvori: AgroTV (1, 2), Dobro jutro