Naslovna Poljoprivreda Hoće li poljoprivrednici ostati bez subvencija zbog aljkavog katastra?

Hoće li poljoprivrednici ostati bez subvencija zbog aljkavog katastra?

71
0

Poljoprivrednici u Srbiji ocenili su da mnogi rizikuju da naprave grešku prilikom prijavljivanja površina parcela za subvencije u eAgraru, i pritom budu kažnjeni gubitkom prava na taj podsticaj. Do ovoga može doći, kako tvrde, sporadi neslaganja podataka o statusu njiva u katastru i satelitskom sistemu za identifikaciju površine i setvene kulture parcela (LPIS), koji je njima nedostupan.

Izvor: eAgrar zvanični sajt

Zašto su poljoprivrednici zabrinuti?

Damir Perčić, poljoprivrednik iz Aleksandrova, Subotica, obrađuje ukupno 47 hektara zemljišta. Međutim, zbog dve njive koje su ukupne površine sedam ari, nije u mogućnosti da prijavi ovo zemljište za subvencije po hektaru putem sistema eAgrara.

On objašnjava da eAgrar ne prepoznaje to neobrađeno zemljište, koje je zapravo postalo neobrađeno jer su na njemu izgrađene saobraćajnice za Kelebiju.

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Prema Perčićevim rečima, kada bi želeo da prijavi zemljište svog gazdinstva putem eAgrara, morao bi da izostavi sedam ari na kojima se nalazi asfalt. Međutim, sistem mu ne omogućava da unese stvarno stanje jer nema opciju za asfalt. Dodao je da su te dve njive ranije bile zakupljene od strane države i da im nije promenjena namena, jer je neko propustio da ih evidentira kao deo obilaznice.

Perčić ističe da ne traži subvenciju za te dve njive na kojima se nalazi put, budući da poljoprivrednici ne dobijaju subvencije za takve slučajeve. Međutim, pošto nije u mogućnosti da ih izuzme iz ukupne površine, suočava se s rizikom da bude kažnjen. Da mu gazdinstvo bude stavljeno u pasivan status, pritom. To može rezultirati gubitkom prava na subvencije na celokupnoj površini u trajanju od jedne do pet godina.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

„Pokušavao sam 100 puta da pošaljem mejl na adresu eAgrara. Ali je sistem zagušen i vraća me da osvežim stranicu. A na telefon se niko ne javlja i ne mogu da dobijem objašnjenje Ministarstva poljoprivrede u pisanoj formi“, apostrofirao je Perčić.

Neadekvatna komunikacija

Marinko Kujundžić, poljoprivrednik iz Male Bosne kod Subotice, je takođe nezadovoljan. Izjavio je da već nedelju dana pokušava da dobije pismeno objašnjenje od eAgrara o tome kako da prijavi promene na svojoj zemlji. Konkretno, reč je o nekadašnjoj livadi koja se već godinama koristi kao obradiva površina od 4,24 ara. Naknadno, reč je i o njivi od 4,6 ari koja je u katastru evidentirana kao nekadašnji rov za potrebe rata.

Foto: unsplash tomas tumat

Kujundžić ističe da, ako ne prijavi ove promene, Ministarstvo poljoprivrede će ga kazniti stavljanjem njegovog gazdinstva u pasivan status. Međutim, ukoliko pokrene proceduru prijave promene, prema informacijama koje je dobio od Ministarstva poljoprivrede, moći će da konkuriše za subvenciju u predviđenom roku.

Jedan od problema je što advokat kojeg je angažovao nije uspeo da pronađe pouzdane podatke o troškovima u katastru. Prema dostupnim informacijama, taksa za površinu do hektar iznosi oko 13.000 dinara. Ovo, kako ističe Kujundžić, predstavlja visok iznos koji se možda ne isplati.

 

prodaja njiva na jugu, foto J.E.
foto J. El Omari

Dodatni problem predstavlja činjenica da je jedna od tih parcela zakupljena, ali vlasnik nije zainteresovan da se bavi tim pitanjem.

Kujundžić takođe navodi da su druge dve njive, koje su u katastru registrovane kao trsik i livada, površine tri hektara. Od njih je 1,3 hektara obradivo zemljište, zakupljeno od države. Samim tim, on sam ne može pokrenuti postupak za prenamenu.

Izvor: AgroTV