Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije: „Potrebni kraći lanci snabdevanja“

Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije: „Potrebni kraći lanci snabdevanja“

66
0

Kraći lanci snabdevanja i jačanje saradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije imaju važnu ulogu za prosperitet privrede obe zemlje. Ovo je naglašeno u ponedeljak na sastanku Hrvatske privredne komore (HGK) i Privredne komore Srbije (PKS) u Vinkovcima. Tokom dotičnog sastanka su hrvatski proizvođači apelovali na srpsku stranu da ponovo dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske.

Na sastanku su, kako je navedeno u saopštenju HGK, prisustvovali i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Carinske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). „Optimizacija prometa na graničnim prelazima, posebno u vezi sa veterinarskim i fitosanitarnim pregledima, predstavlja prioritetno pitanje za poslovne zajednice oba regiona“, izjavila je potpredsednica HGK za građevinarstvo i saobraćaj Mirjana Čagalj.

Foto: Pixabay/justmarius_de

Istaknuto je da na granici sa Srbijom postoji samo jedna kontrolna stanica, Bajakovo. Ovo stvara opterećenje za drumski saobraćaj, tvrde čelnici. Dodaju da to dovodi do dugih čekanja za preduzetnike sa obe strane granice. Zbog toga se razmatra mogućnost izgradnje granične kontrolne stanice (GKP) za železnički transport, pri čemu se kao potencijalna lokacija razmatra prelaz Tovarnik – Šid. GKP obavljaju kontrole nad životinjama i robom koja se uvozi iz trećih zemalja na jedinstveno tržište EU, a odluka o njihovoj lokaciji na spoljnim granicama EU donosi Evropska komisija, koja ih takođe odobrava za rad, uz Državni inspektorat RH.

Iako su Carinska uprava i MUP pokazali dobru volju i potvrdili je na sastanku, konačnu dozvolu daje EK, kako se navodi u saopštenju. Čagalj je istakla da je saradnja dve komore i nadležnih organa jasan znak koliko je olakšanje trgovine i prometa robe važno za dve zemlje. Dodala je da je dotična saradnja podjednako ključna i za celu regiju. „Sigurno nam je bitno rasteretiti Bajakovo koje je sada mnogim preduzetnicima jedina ulazna tačka“, apostrofirala je Čagalj.

Foto: Pixabay

Lanci snabdevanja usporeni zbog uredbi o afričkoj kugi svinja

Prema saopštenju HGK, proizvođači svinjskog mesa iz Hrvatske traže rešenje za izvoz. Naime, u Srbiji je i dalje na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa iz cele Hrvatske zbog afričke kuge svinja. „Mađarskoj, koja je bila u sličnoj situaciji kao mi, Srbija je već pre nekog vremena ukinula zabranu pod uslovom da se priloži izjava kako meso ne dolazi iz ugroženog područja“ naglasio je savetnik predsednika HGK Josip Zaher.

On je rekao da hrvatski proizvođači apeluju na donosioce odluka u Republici Srbiji da ublaže zabranu, odnosno da se dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske pod uslovom da je termički obrađeno na temperaturi od najmanje 80 stepeni Celzijusa. „Čak taj ustupak bio bi od ogromnog značaja za mnoge proizvođače“ dodao je Zaher.

Photo by Bernd 📷 Dittrich on Unsplash

Izneseno je uverenje da će postojati razumevanja sa druge strane za taj problem, kao i za administrativne izazove u poslovanju sa Srbijom. „Pojačane kontrole na granici sa Srbijom, u poređenju sa drugim zemljama izvan EU, a posebno u poslednja tri meseca, kod nekih preduzeća rezultirale su značajnim povećanjem troškova i blokadom brojnih kamionskih pošiljki. Trenutni pristup inspekcije utiče na prodaju i povećava administrativne troškove preduzeća. Pa ona predlažu da se pri takozvanoj analizi rizika koriste alternativni faktori procene definisani u saradnji s preduzećima“, apostrofirao je.

Kako će se uspostaviti saradnja?

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), istakao je da je smanjenje dužine lanaca snabdevanja ključno za ostvarivanje potpunih mogućnosti saradnje između dve zemlje. Oni su, kako je napomenuo, proučavali ključne statističke podatke. Dotični podaci pokazuju da teretna vozila na ulazu i izlazu iz Srbije, dok čekaju, godišnje prave velike troškove u evrima.

Photo by Michał Bielejewski on Unsplash

„Naglašavam stoga da postoji zajednički interes preduzeća za izgradnju železničke granične kontrolne stanice. Naše dve komore će raditi na pronalaženju alternativnih rešenja kako bismo maksimalno unapredili ekonomske odnose“, dodao je Đurđević.

Na sastanku su identifikovane različite oblasti rada, tipa:

  • energetika
  • hemijska industrija
  • metaloprerađivačka industrija
  • transport i plasman naftnih derivata.

dotične oblasti su sa najvećim potencijalom za buduću saradnju oko snabdevanja. Pritom su saobraćajna povezanost, trgovina i poljoprivreda i dalje među najvažnijim prioritetima za bilateralne odnose.

kamion za prevoz pilića

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je u svom saopštenju istakla da je Hrvatska osmi najveći ekonomski partner Srbije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), ukupna robna razmena između Hrvatske i Srbije u prvih deset meseci prošle godine iznosila je 1,9 milijardi evra. Izvoz je činio 1,1 milijardu evra. Tu vidimo smanjenje od 6% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Podsećamo da je uvoz tada iznosio 894 miliona evra i smanjen je za 27%.

Izvor: SeeBiz