Naslovna Blog „Hubert 1924“: ako vam treba indikator kvaliteta srpske rakije – evo ga

„Hubert 1924“: ako vam treba indikator kvaliteta srpske rakije – evo ga

81
0

Destilerija „Hubert 1924“ dolazi iz Banatskog Velikog sela. Osnovana je 2008. godine i bavi se proizvodnjom prirodnih voćnih rakija i likera.

Bjekat u kojem se danas Destilerija nalazi je izgrađen 1901. godine, dok je pogon za proizvodnju rakije nastao 1924. godine, što je i inspirisalo naziv same destilerije. U njihovom asortimanu možete pronaći različite vrste rakija poput dunje, kajsije, kruške viljamovke, šljive, jabuke i grožđa. Takođe, nude i tri vrste likera – od maline, višnje i gorkog likera. Nedavno su lansirali i dva nova džina – London Dry džin i džin sa ukusom maline, koji je, kako kaže direktor destilerije Mile Đurić, namenjen damama.

Izvor: Destilerija Hubert 1924 – zvanična Instagram stranica

„Džin i liker od maline smo pravili za žensku populaciju. Malo su nežniji, zato mislimo da je za dame,“ veli šeretski Đurić.

Šta nam to sve „Hubert 1924“ nudi?

Kako on tvrdi, gazdinstvo ima petnaest hektara sopstvenih zasada voća i to pokriva ok0 20% proizvodnje. Ostatak voća kupuju od probranih proizvođača iz cele Srbije, apostrofira Đurić.

Izvor: Destilerija Hubert 1924 – zvanična Instagram stranica

„Rakija od dunje je samo od leskovačke dunje, za kajsiju koristimo kupažu mađarskih sorti jer su najbolje. One dominiraju u proizvodnji naše rakije,“ veli on. „To je kečkemetska ruža. Za šljivu koristimo kao bazu čačansku rodnu i čačansku lepoticu, dvadesetak posto imamo crvene ranke i deset posto požegače. Za rakiju od grožđa koristimo kupažu hamburga i rizlinga a jabuka je kupaža pet sorti: gala, zlatni delišes, crveni delišes, greni smit i ajdared“.

Prema njegovim izjavama, sve njihove rakije odležavaju u proseku pet godina. Tek nakon tog perioda idu u prodaju. „Sve bele rakije odležavaju u inoksu, dok obične rakije odležavaju u hrastovim buradima. Dunja odležava tri do pet godina, šljiva od tri do sedam jer su to kupaže raznih sorti, raznih starosti. Prosek odležavanja je pet godina. Jabuka, takođe, minimum pet godina odležava“, naglašava Đurić.

Izvor: Destilerija Hubert 1924 – zvanična Instagram stranica

Od prve do poslednje rakije u podrumu „Hubert 1924“, apsolutno sve su prepečenice. „Sve naše rakije su prepečenice. Radi se pasiranje, bez koštice koja se odvaja, zatim dvostruka i trostruka destilacija u bakarnim kazanima. Nadamo se da će ove godine biti više voća, što sopstvenog što od proizvođača, a znamo da sve zavisi od vremenskih uslova. Kod nas nije još krenula vegetacija da buja, pa se nadamo da će biti rodnija godina nego prošla. Prošle  smo imali rane mrazeve, oluje, pričinjena je velika materijalna šteta po voćnjacima. I kvalitet voća je bio upitan“, zaključuje Đurić.

Izvor: Dobro jutro