Naslovna Poljoprivreda Ilegalno posečeno 19.000 kubika drva 2021. godine

Ilegalno posečeno 19.000 kubika drva 2021. godine

144
0

Izveštaj o proceni kapitala Javnog preduzeća „Srbijašume“ pokazuje alarmantne podatke o bespravnom sečenju šuma na jugu Srbije. U periodu 2021. godine ilegalno je posečeno najmanje 27.522 kubnih metara šume. Od tog broja, najviše je posečeno duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Samo na tom području bespravno je raskrčeno preko 19.000 kubika.

Kako navodi Nova ekonomija, najveću štetu u blizini administrativne linije pretrpela su šumska gazdinstva „Toplica“ i „Vranje“. Prvo gazdinstvo, iz Kuršumlije, je videlo gubitak od 9.836 kubnih metara drva. Otprilike 7.434 kubika je odneto sa drugog navedenog gazdinstva.

Izvor: Pixabay

Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dobijala redovne izveštaje o šteti. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, obim štete za 2022. godinu je manji u odnosu na prethodnu sezonu. Sudeći po dostupnim brojkama, on je iznosio 21.180 kubnih metara šume. Međutim, treba naglasiti da RSZ sumira podatke po regionima. Samim tim, Zavod ne prepoznaje administrativnu liniju sa južnom pokrajinom kao zasebnu zonu.

Statistika načinjene štete

Čak i kada se sagledaju statistički podaci po regionima, jugoistočni deo Srbije snosi najveću štetu po pitanju bespravne seče drveća. Ilegalno je eksploatisano 15.878 kubnih metara drveta samo u ovom delu zemlje. Pritom, kako je CINS izveštavao 2019. godine, administrativna linija je oduvek imala problem sa ilegalnom sečom. „Srbijašume“ ni onda nije mogla da spreči ovaj problem.

Izvor: Pixabay

Nelegalno krčenje drveća donosi enormnu finansijsku štetu. Državni budžet je u periodu između 2000. i 2019. godine pretrpeo štetu vrednu 2.52 milijarde dinara.

Izvor: JugMedia, Nova ekonomija