Naslovna Poljoprivreda Informisanje paora, sertifikovanje zanata, zadruge i ostale agrarne vesti

Informisanje paora, sertifikovanje zanata, zadruge i ostale agrarne vesti

127
0

Da li postoji više kanala za informisanje poljoprivrednika? Zašto treba da se sertifikuju zanati u Srba? I koje su to novine vezane za zadruge? Ove vesti vas očekuju upravo u pasusima ispod.

Izvor: eAgrar zvanični sajt

Kako funkcioniše informisanje proizvođača?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obavestilo danas o povećanju broja poziva na telefonskim linijama njihovih kontakt centara u nedavnom periodu. Ako poljoprivrednici ne uspeju odmah da dobiju informacije putem telefona, imaju na raspolaganju i druge kanale komunikacije. Pored telefonskih linija kontakt centara Uprave za agrarna plaćanja (i eAgrara), kao i Info centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, korisnicima su na raspolaganju i kontakt forme na zvaničnim veb prezentacijama Uprave za agrarna plaćanja na adresi https://uap.gov.rs/#kontakt i na zvaničnoj veb prezentaciji eAgrar-a na adresi https://eagrar.gov.rs.

Takođe, poljoprivredni proizvođači mogu poslati elektronski upit na imejl adrese: uap.callcentar@minpolj.gov.rs, uap.kontaktcentar@minpolj.gov.rs i office@minpolj.gov.rs ili putem društvenih mreža (Instagram i Fejsbuk) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.

U obaveštenju se ističe da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja nastoje da odgovore na sve upite u najkraćem mogućem vremenskom periodu, imajući u vidu važnost pitanja i potrebu za informacijama poljoprivrednih proizvođača.

Ključno je zaštititi zanate

Više od hiljadu preduzetnika u Srbiji čuva tradiciju starih zanata, prema poslednjim podacima dostupnim na spisku sertifikovanih. Ministarstvo privrede je odgovorno za njihovu sertifikaciju, koja potvrđuje da se radi o firmama koje se bave proizvodnjom na tradicionalan način, ručno. Zanatlije koje poseduju sertifikat imaju različite beneficije, uključujući oslobođenje od plaćanja lokalne komunalne takse za istaknutu firmu na poslovnom prostoru. Osim toga, preduzetnici koji su sertifikovani svrstavaju se u grupu s nižom osnovicom za paušalno oporezivanje, prema izveštaju RTV-a.

Foto: Printscreen/Youtube, Peasantartcraft

Nakon dobijanja sertifikata, zanatlije mogu označiti svoje proizvode oznakom „Otvorena šaka“, što im omogućava prepoznatljivost na tržištu. Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, Vladimir Marić, naglašava da tradicionalni zanatski proizvodi mogu biti deo nacionalnog identiteta, ističući važnost zanatlija u stvaranju intelektualne baštine.

Malo o zadrugama

Predlog za osnivanje Ministarstva za razvoj preduzetništva i zadrugarstva poslat je iz Zadružnog saveza Srbije u Skupštinu Srbije i u kabinet predsednika Srbije.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Razvoj preduzetništva se smatra pokretačem novih radnih mesta, dok se razvoj zadrugarstva vidi kao ključna podrška opstanku seoskih sredina. Predloženo Ministarstvo za razvoj preduzetništva i zadrugarstva namenjeno je podršci oko 700.000 preduzetnika i zadrugara u Srbiji, uključujući i 100.000 kooperanata u više od 5.000 zadruga širom zemlje. Ovaj sektor, sa svojom mrežom od 800.000 članova, ima važnu ulogu u formiranju političkog okruženja i stabilnosti države. Prema obrazloženju, tokom 2023. godine osnovano je 53.992 firme, pri čemu je 80% činilo preduzetnike i zadrugare.

Izvori: RTV, Poljoprivrednik (1, 2)