Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Inovacija u poljoprivredi – Zoran napravio neverovatnu peć koja će doneti uštedu...

Inovacija u poljoprivredi – Zoran napravio neverovatnu peć koja će doneti uštedu poljoprivrednicima (VIDEO)

Zoran Erdeljan, koji se inače bavi proizvodnjom mehanizacije, osmislio je novu inovativnu peć koja bi grejanje velikih prostora u poljoprivredi mogla da učini efikasnijim i jeftinijim.

723
0

Sve češće imamo prilike da zabeležimo inovativnost srpskih poljoprivrednika i neverovatne ideje! Među njima je bila i upotreba 3D printera u poljoprivredi, pa sve do najteže mehanizacije.

Zoran Erdeljan, koji se inače bavi proizvodnjom mehanizacije, osmislio je novu inovativnu peć koja bi grejanje velikih prostora u poljoprivredi mogla da učini efikasnijim i jeftinijim. On je, kako kaže, za jednu noć osmislio peć i već sutradan od metalnih ploča isekao i napravio prototip.

Ova peć može da sagoreva drva, ugalj, pelet, briket, čak i gas, doslovce bilo koje gorivo, naravno uz neke modifikacije.

Kako da se iskoristi svaki kilovat sagorenog goriva – ugradnja aktivnog izduvavanja i povećanje površine metala koji je u kontaktu sa plamenom. I tu dolazimo do romboidno postavljenih cevi koje prolaze direktno kroz ložište, kroz koje ventilator od svega 75 vati izduvava vazduh, što je zapravo i najvažnija ideja ove peći – aktivno hlađenje peći i izduvavanje/pumpanje vazduha.

„Do ideje je došlo iz razloga što nisam znao kako da ugrejem ovu prostoriju. Bilo je raznih varijanti, ali ovo dalo efekta. Napravljena je od lima, najveća investicija na njoj je ventilator, jedino to mi nismo napravili, ostalo jesmo“, kaže Erdeljan.

On dodaje da može sve da se loži, počev od onoga što imate po dvorištu, šupama, magacinima, biomase.

„Cevi su bukvalno samo rezervoar koji skuplja toplotu na sebe, a ventilator gura vazduh kroz te cevi i tu toplotu skida sa tih cevi i šalje dalje u prostor. Što je veći broj tih cevi, odnosno veća površina na kojoj se skuplja toplota, peć bolje greje“, kaže on.

Na ovaj način se hlade gasovi koji idu u čunak, ali se i produžava vek cevi i peći, jer ventilator zapravo hladi peć.

„Ovde ima devet cevi i 25 kilovata je peć. Ventilator je mali i u planu mi je da napravim termostat koji će biti povezan sa ventilatorom i kako pada temperatura u peći tako će se brzina okretanja ventilatora smanjivati. Kada naložite vatru, kako temperatura kreće da raste i broj obrtaja ventilatora raste i peć bolje duva“, napominje Zoran.

Kako dodaje, dim koji je u samoj peći   uopšte se ne meša sa vazduhom koji je u prostoriji. Peć je napravljena od kotalskog lima 5 milimetara, teška je oko 100 kilograma, a vek trajanja je veoma dugačak, tvrdi sagovornik.

Prema njegovim rečima, da izradi ovaj prototip peći, sve ga je koštalo 400 evra.