Naslovna Blog Inovacije – Kada mašine ne mogu u njivu, tu su letelice

Inovacije – Kada mašine ne mogu u njivu, tu su letelice

Modernizovanje poljoprivredne mehanizacije gotovo je svakodnevna pojava.

428
0

Piše: Milica Radičević

Potrebe modernog čoveka da reši probleme koji mu usporavaju rad ili onemogućuju pristup polju, nikada kao do sada, nisu bile u prilici da budu zadovoljene.

Šta raditi kada traktori i druga mehanizacija ne mogu doći do njiva, zasada ili voćnjaka?

Rešenje se nametnulo samo. Inovacije, koje nisu samo patenti velikog Zapada, dostupni su i u Srbiji, svakom poljoprivredniku koji se nađe u ovakvoj situaciji. Tada na scenu stupaju moćne letelice – dronovi.

Koliko puta ste bili u situaciji da morate da poprskate useve ili voće, a da vaša mehanizacije jednostavno ne može u njive, jer je kiša danima padala? Najjednostavnije rešenje u takvim situacijama je poprskati useve iz vazduha, jer često pravovremena reakcija može da spase ceo rod.

Preko blata u njive

“Svi smo svesni toga da je zaštita bilja praćena određenim problemima koji se tiču klimatskih uslova. Sve češća cu proleća sa velikim padavinama i tada mehanizacija jednostavno nije u mogućnosti da uđe na vreme u zasade, useve i samim tim se javljaju štete. U ratarstvu promiču korovi, javljaju se bolesti koje posle ne možemo da korigujemo. U voćarstvu dolazimo do toga da ne možemo da se izborimo ni sa bolestima, a ni sa štetočinama. To nastaje kao posledica previše natopljenih zemljišta, pa nije moguće ući u zasad. Sama ideja da nešto radimo iz vazduha i da nemamo kontakt sa zemljištem donosi veliko olakšanje“, objašnjava za naš portal Zoran Stojanović, stručnjak za dronove.

Srpska poljoprivreda 21. veka

Tehnologija je savremena i pomoću nje je moguće otkriti probleme u zasadima u ranoj fazi.

“Ove letelice – dronovi opremljene su najsavremenijim senzorima za letenje, radarskim sistemom, RTK sistemom za pozicioniranje i prilično savremenim sistemom za rukovođenje. Opremljene su pumpama promenljivog pritiska, promenljivim diznama, mogu da se kreću različitom brzinom i da obavljaju različite radnje. Zahvaljujući njima možemo da radimo doziranje sredstava koje primenjujemo na izuzetno delikatan način”,  kaže naš sagovornik.

Ceo sistem letelica je koncipiran tako da omogućava neprekidan rad. Jedna od letelica opremljena je sa 4 baterije, brzim punjačem, rezervoarom. Jedan let konfigurisan je tako što se stavlja baterija i rezervoar, letelica poleće i odradi ono što je planirano za taj jedan let. Kada završi, letelica se vraća, menja se baterija, stavlja novi rezervoar i dron se vraća na mesto na kojem je stala u prethodnoj akciji, te nastavlja da radi i taj ciklus može da traje 24 sata.

“Važno je reći da letelice nisu ograničene različitim nagibima, Jednostavno ne postoje ograničenja jer smo u vazduhu. Možemo da koristimo bilo koje preparate: pesticide, folijarna đubriva, hormonske preparate u voćnjacima i slično.” ističe naš sagovornik.

Sigurni i multifunkcionalni letači

Da je reč o veoma sofisticiranoj opremi svedoči i to da su letelice opremljene nizom sistema, kao i senzorima za izbegavanje prepreka.

“Recimo da na sred njive stoji telekomunikacioni stub, letelica će da snimi stub, da ga zaobiđe i da nastavi da radi. Opremljena je DBF radarom koji se nalazi ispod letelice, a njegova funkcija je, između ostalog, održavanje konstantne visine iznad useva. Treba sami da programiramo određenu visinu leta iznad useva i letelica će, bez obzira na konfiguraciju terena, održavati tu visinu. Svaka je opremljena kamerom za nadzor tokom leta, a čovek koji rukovodi sistemom ima stalan nadzor nad time šta letelica radi” rekao je Zoran Stojanović.

Po izlasku na teren, dron najpre utvrdi sve prelomne tačke kako bi imala tačno definisan oblik parcele. Nakon toga, stručnjaci definišu parametre leta, brzinu, visinu i međuredno rastojanje.

Softver sam programira putanju leta. Dron dobija te informacije i onda je pripremamo za rad. Zahvaljujući takvom sistemu letelica ima santimentarsku preciznost.

Ova tehnologija nije kreirana da bi zamenila klasične mašine, već da dron pomogne u situacijama kada klasične mašine ne mogu da uđu u voćnjake, kako bi se postigli pravi rezultati.

Letelice imaju najsavremeniju opremu i pomoću nje je moguće detektovati i pratiti određene promene u samom usevu i pre vidljivih simptoma.

To poljoprivrednicima daje nekoliko dana prednosti, odnosno mogućnost da se uradi preventivni tretman zasada i useva na vreme i samim tim spreči nastanak bolesti.

Takođe, moguće je ustanoviti žarišta bolesti na velikim površinama, tretirati ih lokalano i tako sprečiti epidemiju.

Zaštita za ljude, pčele i životnu sredinu

Prema rečima Zorana Stojanovića, agronoma i stručnjaka za dronove, ovakav način zaprašivanja na prvom mestu štiti ljude, jer nisu izloženi dejstvu pesticida, a takođe nema uticaja ni na životnu sredinu i pčele.

Letelice rade sa male visine, driftovi su smanjeni na minimum, nema zanošenja sredstva za tretiranje i nema negativan uticaj na životnu sredinu.

Sve više poljoprivrednika je zainteresovano za ovakav vid kontrolisanja i zaštite useva i voćnjaka, ali zbog visine cena letelica mnogi to ne mogu da priušte.

Zato kompanije rade i uslužno snimanje i prskanje zasada, što bi moglo da bude dobro, srednje rešenje za sve one kojima je ovakav vid rada na polju neophodan, a nemaju dovoljno sredstava da priušte ovu veoma korisnu tehnologiju.

Pogledajte kako to izgleda: