Naslovna Vesti Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: kazahstanska konekcija

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: kazahstanska konekcija

122
0

Ambasador Republike Kazahstan u Srbiji, Nj. E. Atamkulov Madi posetio je Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka. Tokom svoje posete, Njegova Ekselencija je upoznat sa naučnim kapacitetom ove po Srbiju važne ustanove. Kroz proces, a i mnogo čega drugog, uveo ga je direktor instituta Nenad Đurić sa svojim kolegijumom.

Izvor: Ambasada Kazahstana – zvanična Fejsbuk stranica

Značaj posete ambasadora po Institut

Kako je navedeno u Instagram objavi Instituta, Đurić i Atamkulov su razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje i izvoza visokokvalitetnog semena povrća Instituta na tržište Republike Kazahstan. Ambasador je takođe posetio laboratorije Instituta i tom prilikom se upoznao sa standardima kvaliteta koji se primenjuju u njihovom radu.

Republika Kazahstan ima populaciju od 19 miliona stanovnika, a Srbija ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa ovom državom. Ukupna robna razmena Srbije sa Kazahstanom u 2021. godini iznosila je 243 miliona dolara, pri čemu je izvoz Srbije bio sedam miliona dolara.

Izvor: Institut za povrtarstvo

Fejsbuk objava Ambasade Kazahstana je ovim rečima opisala događaj:

 

Mogućnosti saradnje u oblasti proizvodnje semena povrća razmatrane u Srbiji

Smederevska Palanka, 13. februar 2024. godine – U kontekstu daljeg razvoja domaće proizvodnje semena, ambasador Kazahstana u Srbiji M. Atamkulov posetio je najveći istraživački institut za proizvodnju povrća u Srbiji.

Izvor: Ambasada Kazahstana

Tokom razgovora sa rukovodstvom Instituta, kazahstanski diplomata predstavio je potencijal za razvoj proizvodnje useva u našoj zemlji. Kako bi prevazišli tešku zavisnost od uvoza stranih semena u Kazahstanu, pozvao je srpske stručnjake da uspostave zajedničke projekte za razvoj proizvodnje semena povrća. U tom smislu, radi nastavka praktičnog dijaloga, obavestio je srpsku stranu o Specijalizovanoj izložbi „Jańa Dala / Zeleni Dan“ u Kazahstanu.

Direktor Instituta za povrtarstvo N. Đurić predstavio je aktivnosti Instituta i izrazio interes za izvoz visokokvalitetnih semenki povrća na kazahstansko tržište, kao i spremnost da razmotri predloge kazahstanske strane za sprovođenje zajedničkih naučnih projekata u oblasti oplemenjivanja semena.

Izvor: Institut za povrtarstvo

Nakon sastanka, kazahstanski ambasador posetio je laboratorije Instituta za povrtarstvo kako bi se informisao o standardima kvaliteta koji se koriste u radu.

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci osnovan je 1946. godine i najveći je proizvođač semena povrća ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Semena povrća proizvedena u Institutu izvoze se u EU, Kinu i Bliski Istok.

Izvor: Ambasada Kazahstana

Uspesi Instituta

Naravno, rad Instituta je i dalje predan, a početak ove godine obeležen je nekim interesantnim uspesima.  Prošle godine je priznata jedna nova sorta paprike pod nazivom „moravska lepotica“. Ovu informaciju otkrio je Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo, u razgovoru za Agroklub. „Moravska lepotica“ je paprika tipa ajvaruše, a tvrdimo da je najproduktivnija, sa najboljim ukusom i najvećim sadržajem suve materije. Trenutno Institut pregovara o izvozu semena ove nove sorte u zemlje Severne Afrike.

Đurić je rekao da njihova misija traje 78 godina. Institutu je priznato više od 170 sorti i hibrida različitih povrtarskih kultura, i ovde i u okruženju, te da je 24 sorte registrovano u Evropskoj uniji. On je dodao da Institut konstantno izvozi u zemlje u okruženju – u Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i BiH, te da su prošle godine posle dužeg perioda započeli izvoz u Hrvatsku, a vratili su se sa jednom manjom količinom semena na tržište Slovenije.

Izvor: Institut za povrtarstvo

Dodao je da su u prošloj godini u odnosu na prethodnu povećali izvoz u okruženju za 30%. „U svakoj zemlji gde smo prisutni imamo naše generalne zastupnike. Tako da svi zainteresovani tamo mogu kupiti seme od njih. A firma „Semenarna“ iz Niša je naš generalni distributer za tržište Republike Srbije. Oni rade snabdevanje poljoprivrednih apoteka na teritoriji cele Srbije. Imamo i jednu prodavnicu u okviru Instituta i tu se može kupiti seme po maloprodajnim cenama, ali isto tako od marta krećemo sa prodajom rasada i svake godine prodamo ozbiljne količine, iako se rasad uglavnom distribuira na područje Smederevske Palanke i okoline,“ naglasio je Đurić.

Izvori: AgroTV, Zvanična Fejsbuk stranica Ambasade Kazahstana, Institut za povrtarstvo