Naslovna Reč Struke Reč struke: INTERMEZZO – selektivnost pre svega

Reč struke: INTERMEZZO – selektivnost pre svega

527
0

Selektivnost herbicida je sposobnost gajene biljke da ne pokazuje znakove fitotoskičnosti usled primene herbicida. Selektivnost herbicida u odnosu na gajenu kulturu  može  biti poziciona, fiziološka i kombinovana poziciono-fiziološka selektivnost.

Intermezzo je herbicid na bazi a.m. mezotrion – aktivna materija  iz grupe  triketona, hemijskim  putem  dobijenih  iz  biljke Callistemon  citrinus. Intermezzo je selektivni herbicid  namenjen  suzbijanju  širokolisnih  korova i nekih  travnih  korova u usevu kukuruza.

Fiziološka selektivnost Intermezza ogleda se u sporijem usvajanju i brzoj razgradnji aktivne materije mezotrion od strane biljke kukuruza.

Usvojena količina herbicida se brzo razgrađuje u zavisnosti od temperature, uslova za rast i razvoj kukuruza. Gajene biljke, u pogodnim uslovima za rast I razvoj, fiziološki se štite od delovanja herbicida.

Ukoliko nakon primene herbicida, u dužem vremenskom periodu nastupi zahlađenje, može se pojaviti blago, prolazno žućenje u osnovi najmlađih listova, kao posledica delovanja niskih temperatura na usporavanje procesa fotosinteze I razgradnje herbicida.

Zbog dobre selektivnosti prema kukuruzu, Intermezzo je našao široku primenu u praksi. Može se primenjivati nakon nicanja, pa sve do razvijenih osam listova kukuruza.

Samostalna primena Intermezza u količini 0,25l/ha i okvašivača ES Plus 0,2 l/ha pokazuje visoku efikasnost (>90%) u suzbijanju štira, pepuljuge, palamide iz semena, tatule, kerećeg grožđa, gorušice, čička, abutilona, ambrozije, bilberdikije, poligonuma. Kod osetljivih biljaka simptomi delovanja Intermezza postaju vidljivi u roku od 3 do 5 dana nakon primene i ispoljavaju se u vidu izbeljivanja listova,  a zatim se javlja nekroza.

Za maksimalnu zaštitu kukuruza radi proširenja spektra delovanja na veći broj korova, pre svega  uskolisnih, potrebno je mezotrion kombinovati sa sulfonilureama, npr. Nikosavom. Kombinacija 0,25 l/ha  Intermezza i 1,25 l/ha Nikosava ispoljava maksimalan efekat na širokolisne i uskolisne korove u usevu kukuruza.

Ukoliko nema potrebe za tim, 0,25 l/ha Intermezza se može kombinovati sa 0,6 l/ha Colosseuma i primeniti do pet lista kukuruza kao izvrsna kombinacija herbicida za najtvrdokornije širokolisne korove.

 

Stručna služba Agrosave

Prethodni tekstVrhunska zaštita pšenice i šećerne repe od prouzrokovača bolesti
Sledeći tekstReč struke: Suzbijanje travnih korova u širokolisnim usevima