Naslovna Poljoprivreda IPARD, Glamočić, podsticaji, zemljište – četvrtak je, idu vesti

IPARD, Glamočić, podsticaji, zemljište – četvrtak je, idu vesti

70
0

U najnovijim vestima u agraru saznaćete o IPARD i drugim podsticajima, te kontroli zemljišta u Zrenjaninu i o novom položaju Glamočića. Idemo rafalnom paljbom!

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

IPARD tamo, IPARD amo

Zahtev za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za poljoprivrednike, u okviru IPARD 3 programa za Meru 1, može se poslati Upravi za agrarna plaćanja do 21. juna, prema javnom pozivu koji je otvoren 23. februara, a prvobitni rok za prijavu bio je 24. maj.

Uprava za agrarna plaćanja podseća da su predmet ovog javnog poziva subvencije za investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi za izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem, podizanje novih ili obnavljanje postojećih višegodišnjih proizvodnih zasada voća, kao i podizanje novih matičnih zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća i grožđa.

Izvor: Shutterstock/librakv

Investicije u nabavku opreme takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicija u izgradnju objekata ili podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada. Poziv obuhvata sektore mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Opredeljena sredstva po ovom pozivu su 4.809.728.000 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 do 75% prihvatljivih troškova investicije, zavisno od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može ostvariti pravo na IPARD podsticaje u iznosu od 20.000 do 1.000.000 evra.

Glamočićevo novo ruho

Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić imenovan je za novog savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđeno je Tanjugu u predsedništvu Srbije. Glamočić će biti savetnik predsednika Srbije za poljoprivredu i agrarnu reformu.

Izvor: Dragan Glamočić – zvanična Fejsbuk stranica

Glamočić je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1992. godine na smeru za stočarstvo. Na istom fakultetu je magistrirao 1995. godine i doktorirao 1999. godine. Od 1996. godine radi na Poljoprivrednom fakultetu. U vladi koju je 2013. godine predvodio Ivica Dačić, Glamočić je bio ministar poljoprivrede.

Novi podsticaji Pokrajine

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručeni su ugovori za dodelu sredstava po konkursu namenjenom unapređenju ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku razvoju seoskog turizma vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije AP Vojvodine. Ukupna vrednost odobrenih investicija iznosi blizu 28 miliona dinara.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Ovo je nova mera resornog sekretarijata koja ima za cilj podršku lokalnom ruralnom razvoju kroz proširenje ekonomskih aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava u oblastima turizma, ugostiteljstva i tradicionalnih zanata. Sekretarijat je izdvojio 20 miliona dinara za ovu namenu, što predstavlja učešće od blizu 72%, a pravo na sredstva ostvario je 31 korisnik.

Ovim podsticajima se pruža podrška većem zapošljavanju vlasnika seoskih poljoprivrednih gazdinstava u različitim sektorima, zatim ostanku mladih na selu i razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti van poljoprivrede, kao i razvoju seoskog turizma.

Foto: printscreen Youtube

Povrat sredstava u okviru ovog konkursa je 60%, a za žene, lica mlađa od 40 godina i poljoprivrednike sa područja sa otežanim uslovima rada, povrat sredstava iznosi do 70%. Ugovore je uručio podsekretar Aleksandar Panovski.

Kakvo je zrenjaninsko zemljište?

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin DOO (PSS) započela je realizaciju projekta pod nazivom „Unapređenje biljne poljoprivredne proizvodnje kroz kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i praćenje sprovođenja preporuka i saveta”.

Image by edisonjimenez10 from Pixabay

Projekat se sprovodi po Konkursu za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu. Finansira ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, a realizacija traje godinu dana.

Ciljevi projekta uključuju:

  • određivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti za najmanje 1.500 pisanih saveta poljoprivrednim proizvođačima
  • pružanje preporuka na osnovu rezultata ispitivanja
  • praćenje njihovog sprovođenja na planiranim skupovima.
Foto: Pixabay

Projektne aktivnosti obuhvataju utvrđivanje kontrole plodnosti zemljišta i praćenje primene saveta. Uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama će biti izvršeni radi utvrđivanja plodnosti. Na osnovu rezultata ispitivanja, biće dati saveti za primenu mineralnih đubriva, a poljoprivredni proizvođači će biti edukovani. Takođe, primena dobijenih saveta će biti proveravana u saradnji sa poljoprivrednicima na predavanjima.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3) AgroFin