Naslovna Poljoprivreda IPARD i ostali podsticaji

IPARD i ostali podsticaji

80
0

Prema najnovijim informacijama, rok za IPARD 3 poziv, Meru 1 je produžen do 26. jula, a Pokrajinski sekretarijat je dodelio ugovore paorima. Saznajmo detaljnije o obe vesti u narednim pasusima.

Izvor: Shutterstock/librakv

IPARD 3 još uvek u opticaju

Prvi javni poziv za apliciranje za odobrenje projekata za IPARD podsticaje, koji se odnose na izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada u sklopu IPARD 3 programa, bio je objavljen 23. februara, a rok za podnošenje zahteva je do 26. jula, prema informacijama koje je objavila Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj javni poziv obuhvata investicije u fizičku imovinu i prihvatljive troškove za izgradnju objekata, izgradnju objekata sa njihovim opremanjem, kao i za podizanje novih ili obnovu postojećih višegodišnjih proizvodnih zasada voća. Takođe, podsticaji su dostupni za podizanje novih matičnih zasada voća viših fitosanitarnih kategorija, kao i za grožđe.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Javni poziv takođe uključuje mogućnost finansiranja nabavke opreme, ali samo u okviru investicija koje se odnose na izgradnju objekata ili podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada. Podržani sektori obuhvataju mleko, meso, voće, povrće, žitarice, industrijsko bilje, grožđe, jaja i ribarstvo.

642 poljoprivrednika dobila ugovore

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u AP Vojvodini je dodelio ugovore o podsticajima u vrednosti od 390 miliona dinara za nabavku mašina i opreme radi unapređenja primarne biljne proizvodnje. Podsticaje je dobilo 642 korisnika. Dotična sredstva su usmerena ka različitim aktivnostima u oblasti biljne proizvodnje, kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Najveći deo sredstava, u iznosu od 303 miliona dinara, namenjen je nabavci priključne mehanizacije za sektor povrća i ostalih useva.

Dodatnih 65 miliona dinara je izdvojeno za nabavku mehanizacije i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda. Sredstva će služiti i za nabavku elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada u sektoru voća, grožđa i hmelja. Resorni Sekretarijat je takođe opredelio 23 miliona dinara za nabavku plastenika i opreme za proizvodnju unutar plastenika.

Izvori: AgroFin (1, 2)