Naslovna Poljoprivreda IPARD III pravilnik i Subvencije za 18.000 dinara – novosti u agraru

IPARD III pravilnik i Subvencije za 18.000 dinara – novosti u agraru

128
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo novosti vezane em za subvencije, em za pravilnik mere 1 programa IPARD III. Ne časimo časa – bacimo pogled!

Pravilnik o IPARD podsticajima

šesti javni poziv

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je izdalo Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Mera 1) u sklopu IPARD III programa. Dotični Pravilnik možete u celosti preuzeti ovde.

Ovaj pravilnik detaljno definiše ko ima pravo na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru IPARD III programa za Republiku Srbiju u periodu od 2021. do 2027. godine. Takođe, pruža informacije o iznosu IPARD podsticaja, uslovima, načinu i postupku sprovođenja IPARD III programa za IPARD podsticaje.

Foto: Pixabay

Ministarstvo zaduženo za poljoprivredu – Uprava za agrarna plaćanja objavljuje javni poziv za podnošenje zahteva za odobrenje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Ovaj poziv se objavljuje na zvaničnoj internet stranici nadležnog ministarstva za poljoprivredu, kao i na zvaničnoj internet stranici Uprave.

Javni poziv sadrži informacije o: vrstama investicija za koje je otvoren poziv u skladu sa ovim pravilnikom, roku za podnošenje zahteva za odobrenje projekta, raspoloživim sredstvima za dati poziv, obrascima zahteva za odobrenje projekta i isplatu IPARD podsticaja, kao i potrebnu dokumentaciju koja se prilaže uz obrasce zahteva.

Foto: Freepik/freepik

Javni poziv za davanja po hеktaru do 1. marta

Na internet stranici ministarstva objavljeno je da je javni poziv za davanje podsticaja po hektaru od 18.000 dinara otvoren od 1. februara, a poljoprivredni proizvođači mogu podnositi svoje zahteve do 1. marta.

Pravo na ove podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koja su upisana u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalaze se u aktivnom statusu.

Foto: Pixabay

Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ove podsticaje, neophodno je da poljoprivrednik obnovi registraciju za tekuću godinu u eRPG. Napominjemo da od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljuju zemljište i obrađuju ga. Pritom, zemljište moraju prijaviti u svoje ime i za svoj račun.

Vlasnici zemlje koji je ne obrađuju već je izdaju u zakup drugom licu neće moći koristiti ove subvencije ili ovu pomoć države. Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane. Mogu se ostvariti i za zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do maksimalno 100 hektara.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Nije moguće ostvariti pravo na podsticaje za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup. Izuzetak je ako su sredstva za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeto u zakup na javnom nadmetanju. Naravno, sve mora biti u skladu sa zakonom koji reguliše poljoprivredno zemljište.

Izvori: AgroTV, Dnevnik