Naslovna Poljoprivreda IPARD info sesija sutra! NE PROPUSTITE!

IPARD info sesija sutra! NE PROPUSTITE!

52
0

Imate poljoprivredno gazdinstvo, koje želite da unapredite, a ne znate kako? IPARD je rešenje za vas – IPARD info sesija, tačnije! Ova sesija se održava sutra, odnosno 5. aprila od 12 časova. Odvijaće se u Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom Grada Novog Sada (Bulevar Despota Stefana 5).

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

IPARD, IPARD, 7 mere, sve sedmero vredne…

Podrška poljoprivrednicima putem IPARD III programa je započela otvaranjem poziva za Meru 1, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Ovaj poziv će biti aktuelan do 24. maja 2024. godine.

Na informativnim radionicama će se diskutovati o ciljevima Mere 1, postupku podnošenja prijava, uobičajenim greškama prilikom apliciranja, a prisutni će imati priliku da postavljaju pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Foto: Pixabay

Učešće na ovim sesijama je besplatno, ali je potrebno registrovati se OVDE. Na informativnoj sesiji će govoriti Rastko Cenić (upravljačko telo programa) i Laszlo Arendas (Delegacija EU u Srbiji). Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja, Lazar Popović, Ivan Egerić i Darko Cicmil, takođe će biti prisutni. Takođe će biti reči o planiranim pozivima i drugim merama koje su dostupne kroz program.

…IPARD, IPARD opskrbiće i gladne i žedne!

Aktuelni konkurs je namenjen poljoprivrednicima koji planiraju ulaganja u fizičku imovinu, uključujući izgradnju i opremanje objekata na svojim gazdinstvima, kao i onima koji žele da podignu nove višegodišnje zasade voća ili obnove postojeće. Ovaj konkurs obuhvata sektore mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Foto: unsplash tomas tumat

Prema planu Uprave za agrarna plaćanja, sledeći javni poziv se očekuje u aprilu, a odnosiće se na Meru 3, koja podrazumeva investicije u fizičku imovinu vezanu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Ukupan budžet za sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) iznosi 288 miliona evra, što će uz doprinos Republike Srbije i privatnih investitora obezbediti preko 580 miliona evra za sektor poljoprivrede i ruralni razvoj.

Foto: Pixabay

IPARD III obuhvata Meru 3 i Meru 7, dok su Meru 4, 5 i 6 u pripremi. Više informacija možete pronaći na veb stranicama Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Glavni ciljevi podrške putem IPARD-a su povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama, kao i razvoj ruralne infrastrukture.

Izvor: AgroTV